Téma Bouře Harvey pustoší americké pobřeží

Bouře Harvey pustoší americké pobřeží

hurikán

Za vznik hurikánů může podle vědců možná menší zamoření vzduchu

Neobvyklý a náhlý zrod čtyř velkých hurikánů v Atlantiku podnítil nové diskuse vědců o síle a četnosti extrémních povětrnostních jevů. Přemýšlejí o tom, co se změnilo.

Hurikány mívaly jen ženská jména, změnil to až feminismus

Hurikán, který nyní sužuje karibskou oblast, nese ženské jméno Irma, zatímco ten, který nedávno napáchal obrovské škody v Texasu, měl jméno mužské Harvey. Tato tradice střídání ženských a mužských jmen pro názvy tropických bouří v Atlantiku byla zavedena v roce 1979, v době narůstajícího feminismu, zřejmě kvůli genderové vyváženosti.
Změny klimatu

Jak silný může být hurikán? Změna klimatu posouvá hranici vzhůru

Nejsilnější kategorií hurikánů je pětka na Saffir-Simpsonově stupnici hurikánů, která se v současnosti standardně používá. Tato stupnice rozděluje hurikány do kategorií založených na síle větru, atmosférickém tlaku a prudkosti bouře.

Starosta nařídil evakuaci západní části Houstonu. Náklady na obnovu Texasu předčí i Katrinu

Starosta města Houstonu, postiženého ničivými záplavami, v sobotu nařídil povinnou evakuaci asi 300 lidí ze západní části města. Ti původně odmítli své domovy opustit, přestože tam má ještě proudit voda ze dvou přeplněných přehrad. Stát Texas odhaduje celkové škody po hurikánu Harvey na v přepočtu až 180 miliard dolarů (3,9 bilionu korun). Náklady na obnovu po jednom z nejhorších hurikánů Katrina v roce 2005 byly tehdy výrazně nižší - 125 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč).

Trump opět zavítal do bouří zpustošeného Texasu, setkal se s oběťmi

Prezident Donald Trump s první dámou USA Melanií přiletěli v sobotu do Texasu, aby se tam setkali s oběťmi tropické bouře Harvey i s lidmi, kteří jim v nesnázích pomáhají. Prezidentský pár navštíví také sousední stát Louisiana.

Kvůli hurikánu Harvey vzplála texaská chemička. Trump vyhlásil den modliteb

V důsledku řádění hurikánu Harvey se nad texaskou chemičkou objevil v noci hustý černý kouř a mohutné oranžové plameny. V areálu jsou uskladněné látky, které jsou bez chlazení nestabilní. Ve čtvrtek továrnou otřáslo několik výbuchů, následně tam vypukl požár. Americký prezident Donald Trump požádal kvůli hurikánu Kongres o uvolnění 7,85 miliardy USD (192,4 miliardy Kč) jako počáteční pomoc na obnovu poškozených území. Na neděli také vyhlásil celoamerický den modliteb.

Celkové škody zřejmě přesáhnou Katrinu, guvernér mluví o 125 miliardách dolarů

Bílý dům požádá Kongres o částku 5,9 miliardy dolarů (130 miliard korun) na pomoc oblastem postiženým hurikánem Harvey. Podle všeho jde ale o zlomek celkově potřebné částky. Guvernér Texasu Greg Abbott řekl, že k nápravě bude třeba 125 miliard dolarů (2,7, bilionu korun).
hurikán

Jak se počítají ekonomické dopady katastrof, jako je hurikán Harvey? Pomáhá věda

Stanovení prvních odhadů škod způsobených bouřemi je obecně velmi obtížná věda a Harvey je zvláště těžký případ. Déšť způsobený bouří v Texasu ještě neustal a již se objevily první odhady o tom, kolik miliard dolarů škod bouře způsobí.

Harvey: pohroma za všechny peníze?

Řádění bouře Harvey na jihu USA se může stát nejdražší přírodní katastrofou v historii země. Tvrdí to společnost Accuweather. Co do HDP by ekonomický dopad živlu mohl v přepočtu dosáhnout částky 4,2 bilionu korun. To představuje celé jedno procento hrubého domácího produktu USA. Počet obětí hurikánu mezitím vzrostl už na 39. Dosud udávaný počet mrtvých byl 31.
Příroda

Obyvatele zatopeného Houstonu ohrožují ohniví mravenci

Katastrofické povodně v Texasu vyhnaly z hnízd ohnivé mravence – tvory, jejichž kousnutí může být pro člověka nebezpečné.

Aktuálně:

Texas se probouzí k životu: Letiště obnoví provoz, voda klesá, tisíce lidí je ale dál uvízlých

Počet obětí bouře Harvey a následných záplav stoupl na 24. Panují ale obavy, že jich bude třicet a více. Nouzový přístřešek už potřebovalo na 32 tisíc osob. Starosta Houstonu v reakci na katastrofu zakázal noční vycházení. Voda ve městě pomalu klesá, bouře se už přesunula nad sousední Louisianu.

Americký pivovar vyměnil pivo za vodu. Nouzové zásoby posílá obětem bouře

Tři kamiony dopraví obětem ničivé bouře Harvey asi 155 tisíc plechovek s pitnou vodou. Nouzovou zásilku zajistil jeden z největších amerických pivovarů Anheuser-Busch. Ten pozastavil výrobu piva, aby mohl konzumní vodu obstarat.
USA

Webbův vesmírný dalekohled za 200 miliard korun se skrývá před hurikánem Harvey

Webbův vesmírný dalekohled je nadějí astronomů z celého světa na lepší poznání vesmíru. Zatím ale není v kosmu, nýbrž v Houstonu, který ohrožuje hurikán Harvey.

Jižně od Houstonu se protrhla hráz, nádrže chránící město jsou plné

U obce Columbia Lakes jižně od Houstonu se kvůli bouři Harvey protrhla protipovodňová hráz. Úřady proto vyzvaly všechny obyvatele, aby okamžitě opustili své domovy. Dramatická je situace i na přehradě Addicks, která chrání texaské město Houston před rozvodněnou řekou Buffalo. Nádrž totiž dosáhla maxima své kapacity a voda začala volně přetékat přes hlavní hráz. Plná je i nádrž Barker. Bouře už si vyžádala několik mrtvých – v oblasti Houstonu silné deště změnily ulice v řeky. Záchranářům pomáhají tisíce členů národní gardy.

Trump s manželkou a ministry navštívili zaplavený Texas

Prezident Spojených států Donald Trump navštívil texaské město Corpus Christi, které se vzpamatovává z řádění hurikánu a bouře Harvey, odtud pokračuje do Austinu, kde si prohlédne krizové koordinační středisko. Prezidenta doprovází manželka Melania a také několik ministrů jeho administrativy. Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová řekla, že prezident se do Texasu vrátí zřejmě v sobotu, kdy připravuje i návštěvu sousední Louisiany.

Expert: Zaplavený Houston doplatil na divokou výstavbu a kanalizaci jako ze středověku

Bouře Harvey má sice neobvyklou intenzitu, ale sama o sobě není příčinou tak mohutné katastrofy, jakou v těchto dnech zažívá texaský Houston. Problémem je rychlá výstavba a nedostatečná infrastruktura, k čemuž je nutné přičíst také nevýhodné podloží a polohu, uvedl list The Guardian, který se obrátil s dotazy na odborníky.

„Zcela nás obklopila voda,“ říká uvázlá Texasanka. Na pomoc se čeká na střechách

Spojené státy zasáhl nejhorší hurikán za posledních 12 let. Harvey zanechal 316 tisíc lidí bez elektřiny a mnozí stále čekají na střechách svých domů na záchranu před záplavami. „Zcela nás obklopila voda. Nemůžeme ven,“ uvedla pro CNN jedna z obyvatelek texaského Dickinsonu. Evakuovat se museli vězni i pečovatelské domy, kde nemohoucí senioři trpělivě čekali na pomoc.

OBRAZEM: Zkáza jménem Harvey. Podle expertů se škody mohou vyrovnat Katrině

Za poslední dekádu nejsilnější pohroma svého druhu udeřila na americké město Houston. Experti už mluví o tom, že škody po bouři Harvey mohou vyrovnat následky hurikánu Katrina z roku 2005. Harvey zatopil řadu komunikací včetně hlavních dálnic, odřízl tisíce lidí od elektřiny a spustil bezprecedentní evakuaci, do které se zapojili i dobrovolníci s nafukovacími čluny.

V Texasu může po hurikánu napršet až metr vody. Zaplavené je i letiště v Houstonu

Úřady v Texasu bojují se záplavami způsobenými hurikánem Harvey. Očekává se, že do poloviny týdne by mohl napršet až metr. Živel nad texaské pobřeží dorazil v noci na sobotu a byl nejsilnějším za více než půl století. Nejméně šest lidí zemřelo. V úterý Texas navštíví prezident Donald Trump.

Hurikán Harvey nad Texasem zeslábl na tropickou bouři, dál hrozí katastrofální záplavy

Hurikán Harvey zeslábl nad Texasem na tropickou bouři. Za sebou zanechal skoro 300 tisíc lidí bez elektřiny a způsobí ještě zřejmě rozsáhlé záplavy. Prezident Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy. V texaském městě Rockport, jednom z nejhůře zasažených, zemřel jeden člověk. Jde o první úmrtí, které americké úřady v souvislosti s hurikánem ohlásily.

Texas zasáhne hurikán Harvey. Mohlo by jít o nejsilnější hurikán v USA za 12 let

Hurikán Harvey mířící k pobřeží amerického státu Texas zesílil v pátek na třetí stupeň na pětistupňové škále. Zřejmě půjde o nejsilnější hurikán na území USA od dob, kdy pobřeží zpustošil hurikán Katrina v roce 2005. Prezident Donald Trump zvažuje, že vyhlásí stav přírodní katastrofy, což by umožnilo uvolnit prostředky z federálních fondů.