Starostka Barcelony brzdí snahy o nezávislost Katalánska: Vraťme se k normálu

Katalánští odpůrci vyhlášení nezávislosti získali významnou spojenkyni, když se proti snahám separatistického vedení regionu postavila oblíbená starostka Barcelony Ada Colauová. Levicová politička prohlásila, že upřednostňuje jednání, ke kterému vyzvala předsedy španělské i katalánské vlády.

„Na základě výsledků (referenda) z 1. října nemůže být vyhlášena nezávislost,“ řekla médiím starostka Barcelony, která v tomto největším katalánském městě umožnila uspořádat hlasování až po delším váhání.

Jedna z nejoblíbenějších katalánských političek vybídla místního premiéra Carlese Puigdemonta i předsedu centrální vlády Mariana Rajoye k věcnému jednání.

„Žádám Rajoye a Puigdemonta, aby nepřijímali žádná další rozhodnutí, která by mohla podminovat prostor k dialogu. To bude ten nejodvážnější čin,“ řekla Colauová.

Rajoy, který pohrozil Katalánsku vážnými důsledky, pokud se jeho vedení rozhodne jednostranně vyhlásit samostatnost, by podle barcelonské starostky neměl brát regionu autonomii. Zároveň by také měl zrušit mimořádné policejní nasazení v Katalánsku, které se „potřebuje vrátit k normálu“, dodala Colauová.

Katalánský premiér naznačil vyhlášení nezávislosti

Puigdemont v neděli uvedl, že Katalánsko uplatní zákon o referendu, který vybízí k vyhlášení nezávislosti regionu, pokud se pro tento krok v hlasování vyslovila většina.

Podle katalánské vlády bylo pro odtržení Katalánska od Španělska více než 90 procent z odevzdaných hlasů. Účast ale činila pouhých 43 procent z oprávněných voličů.

Španělské úřady označily referendum za nezákonné a do Katalánska vyslaly policejní posily. Během tvrdého zásahu během hlasování bylo zraněno osm stovek lidí. Mariano Rajoy zároveň pohrozil Katalánsku zrušením autonomie. Jeho tvrdý postoj podpořili lídři všech španělských stran.

Další vývoj se očekává v úterý večer, kdy zasedne katalánský parlament.