Desetitisíce Španělů demonstrovaly za jednotu země, člen katalánské vlády volá po příměří

Do ulic Madridu vyšly desítky tisíc příznivců jednotného Španělska, kteří volali po dialogu mezi centrální a regionální vládou. Jeden z členů katalánského kabinetu mezitím v rozhlase vybídl k uzavření příměří s Madridem. Po obnově rozhovorů volali i demonstranti v Barceloně.

„Musíme dát (dialogu) ještě jednu šanci, možná poslední. Jedinou cestou je začít s příměřím,“ řekl Santi Vila, který má na starosti podnikání. „Měli bychom se všichni uklidnit a dát si příležitost tím, že nepřijmeme žádné rozhodnutí, a uvidíme, jaké kanály můžeme otevřít, abychom začali klidný dialog,“ prohlásil politik.

Výzva k opatrnosti zazněla z tábora katalánských separatistů poté, co některé z nejdůležitějších bank a podniků ohlásily, že v případě odtržení regionu přesunou svá sídla jinam, aby neztratily přístup na lukrativní unijní trh.

Katalánská vláda v pátek zveřejnila konečné výsledky referenda, jehož se účastnilo 43 procent voličů. Pro nezávislost bylo 90,1 procenta hlasujících.

„Promluvme si,“ žádají protestující

Odstartovala tak 48hodinová lhůta, jíž zákon zablokovaný španělským ústavním soudem dává katalánskému parlamentu na vyhlášení nezávislosti. Za jednotu země nyní vyšli demonstrovat do ulic Madridu tisíce lidí. „Španělsko je lepší než jeho vůdci,“ hlásali lidé. 

Mnohatisícový dav se shromáždil pod velkou španělskou vlajkou na Kolumbově náměstí a provolával mimo jiné „Ať žije Španělsko“, ale i „Ať žije Katalánsko“.

„Přišla jsem, protože se velmi cítím být Španělkou a moc mě zarmucuje, co se stalo,“ řekla 47letá nyní nezaměstnaná úřednice Rosa Borrasová. „Chtěla jsem tu být kvůli jednotě, protože se také cítím jako Katalánka. Moje rodina žije v Katalánsku,“ dodala Rosa mající samolepku s nápisem „Katalánsko, milujeme vás“. Demonstrace se pořádaly na výzvu občanské iniciativy.

V Barceloně skandovaly zástupy v katalánštině „Promluvme si“. Mnozí však také nesli transparenty kritizující politické vůdce za to, že nejsou schopni najít diplomatické řešení patové situace.

„Vyvolává to v Katalánsku společenský rozkol a to se musí řešit dialogem, nikdy ne jednostrannými kroky,“ je přesvědčený 61letý ekonom José Manuel García, který v Barceloně manifestoval v bílém oblečení. „Jsem velmi znepokojený. Tohle (bez dialogu) skončí špatně a poškozeni budou všichni,“ dodal.

Katalánský premiér Carles Puigdemont chce v úterý odpoledne promluvit v katalánském parlamentu. Seaparatisté disponující většinou křesel prý už zahájily jednání o konkrétní podobě deklarace nezávislosti.

Pokud podle listu El País regionální poslanci zasednou a nezávislost odhlasují, poruší tím španělskou ústavu a zároveň „přijdou o svá poslanecká práva“. Soud zároveň upozornil, že jakékoli rozhodnutí přijaté na pozastavené schůzi bude neplatné.

O napjaté situaci jednala po telefonu se šéfem Evropské komise německá kancléřka Anglea Merkelová. Evropská komise opakovaně vyzývala katalánské a španělské politiky, aby se snažili najít politické řešení krize. Některé země EU se obávají, že příklad Katalánska by mohl vyvolat snahy o odtržení i jinde.

Zástupce španělské vlády v Katalánsku se v pátek poprvé od nedělního plebiscitu omluvil voličům a stoupencům nezávislosti zraněným při policejních zásazích. Zdůraznil ale, že referendum bylo protizákonné.

Pokud by Katalánsko vyhlásilo nezávislost, může Madrid aktivovat článek 155 španělské ústavy a převzít kontrolu nad správou autonomní oblasti na severovýchodě země.

Zahraniční média ale v posledních dnech uvádějí, že jednostranná deklarace nezávislosti by fakticky neměla žádný dopad a že Katalánsko nemá prostředky na jiná opatření než na „odstranění španělských vlajek z místních úřadů“.

Katalánsko
Zdroj: ČT24