Russia Today se musí v USA přihlásit jako zahraniční agent. Moskva hrozí odvetou

Ruští poslanci varovali Američany, že podniknou odvetné kroky, pokud Spojené státy omezí činnost ruských médií. Moskva si stěžuje zejména na chystané restrikce proti působení médií Russia Today (RT) a Sputnik, která mají být v USA vyhlášena za zahraniční agenty. Podle agentury Interfax by Rusko mohlo odpovědět odebráním vysílací licence americké zpravodajské televizi CNN.

Šéfredaktorka televizního kanálu RT Margarita Simoňjanová nedávno oznámila, že americké úřady chtějí zařadit televizi na seznam zahraničních agentů, což by prý její činnost v USA de facto znemožnilo. Simoňjanová si stěžovala, že pracovníci americké redakce RT jsou v USA vystavení ústrkům a masově prý podávají výpovědi. Jako zahraniční agent se vedení RT musí přihlásit do 17. října.

Zákon o registraci zahraničních agentů (FARA) platí v USA od roku 1938 a nařizuje evidenci osob, které v zemi reprezentují zájmy cizích států. Podle dostupných údajů je v seznamu kolem 1700 lidí, většinou lobbistů zastupujících celkem asi stovku zemí. Americká média v několika případech publikovala obvinění, že ministerstvo spravedlnosti uplatňuje FARA selektivně vůči státům, které se znelíbily vládě USA.

Od roku 2012 platí zákon o zahraničních agentech i v Rusku, vztahuje se ale na organizace, které využívají zahraniční granty nebo jsou jinak finančně podporovány z ciziny. Podle kritiků ho Moskva zneužívá k postihu nepohodlných médií a humanitárních organizací. Termín „zahraniční agent“ je negativně vnímán jak v Rusku, tak ve Spojených státech.

Ruští poslanci slibují odvetné kroky

Šéf výboru ruské Státní dumy pro informační politiku Leonid Levin v moskevském parlamentu prohlásil, že zařazení šéfredaktorky či štábu televize RT mezi zahraniční agenty bude útokem na svobodu tisku ve světě. Pokud se tak skutečně stane, podnikne podle Levina Rusko odvetné kroky obdobného charakteru proti americkým médiím působícím v Rusku.

O jednom z nich informovala agentura Interfax, podle níž by televize CNN mohla už 11. října přijít v Rusku o vysílací licenci. Její moskevskou redakci ruský cenzurní orgán Roskomnadzor informoval, že licence bude televizi odebrána, pokud k tomuto datu neodstraní „zjištěné nedostatky“. Podrobnosti o tom, co přesně televizní stanice porušila, nejsou z prohlášení Roskomnadzoru jasné.

Americká společnost Twitter koncem září oznámila, že v souvislosti s vyšetřováním ruského vlivu na loňské prezidentské volby v USA zablokovala více než 200 účtů napojených na Rusko, což se dotklo i televize RT. Ta údajně utratila za politickou reklamu na Twitteru 274 100 dolarů (zhruba šest milionů korun). Podle šéfredaktorky Simoňjanové se jednalo o běžnou reklamní praxi.