Kvůli filmu Matylda čelí výhrůžkám ruská kina i režisér. Mluví se o pravoslavném extremismu

Události: Pravoslavný extremismus v Rusku (zdroj: ČT24)

Obrovskou vlnu vášní v Rusku dál vyvolává film o krátkém milostném vzplanutí budoucího posledního cara Mikuláše II. k baletce Matyldě. Snímek přitom stále neměl premiéru. Největší síť multiplexů už ho ale odmítla promítat. Bojí se organizace Křesťanský stát – Svatá Rus, která vyhrožuje podpálením kin, která film uvedou. V Rusku se proto poprvé mluví o pravoslavném extremismu a terorismu.

Desetitisíce evakuovaných lidí a škody v desítkách milionů korun – výsledek žhářských útoků a anonymních telefonátů nahlašujících bomby v nákupních centrech. Nepřímo se k nim přihlásila organizace Křesťanský stát.

Její členové plánují změnit ruskou společnost – a to i silou – podle vlastních tvrdě konzervativních pravoslavných hodnot. „Jestli pro tebe světec není víc než tvůj syn nebo matka, nemůžeš být pravoslavným,“ tvrdí vůdce organizace Alexandr Kalinin na propagačním videu. 

Kalinin tvrdě útočil na film Matylda o nemanželské lásce budoucího cara a baletky. Ze zveřejněné dvouminutové ukázky usoudil, že je rouhačský a pornografický. Pravoslavná církev totiž Mikuláše II. a jeho rodinu prohlásila za svaté kvůli zastřelení bolševiky.

Úřady po prvotním váhání zakročily – Alexandr Kalinin skončil ve vazbě za podíl na žhářských útocích. Předtím ještě vyhrožoval smrtí režisérovi filmu a ministrovi kultury, který podle něj selhal, když film nezakázal.

Proti snímku vystoupila i samotná církev, umírnění věřící, nebo politici – včetně poslankyně vládnoucí strany. „Cílem je láska k vlasti a její ochrana před nepřítelem, který přichází se zbraní. Ale i před těmi, kteří ohrožují naši víru,“ říká Natalia Poklonská, poslankyně za Jednotné Rusko a bývalá krymská prokurátorka.

Kina zvažují bezpečnostní opatření

Vášně kolem filmu podle politologa Radzichovského vyvolávají lidé, kteří se sami chtějí zviditelnit. „Viděli takovou ideologickou věc a chytili se jí. Našli symbol Mikuláše II. Kdyby neměli toto, našli by si něco jiného,“ domnívá se politolog Leonid Radzichovskij. 

Jako jeden z mála Matyldu viděl v předpremiéře novinář Jurij Vasilev. Snímek se mu líbil a nechápe, jak by mohl kohokoliv urazit jen proto, že ukazuje budoucího cara jako normálního člověka. „Režisér Alexej Učitěl striktně rozděluje dvě roviny. To, jak se choval dědic trůnu. A jak bohabojný byl od začátku manželství v roli panovníka,“ přiblížil novinář z webu Lenta.ru.

Velkorozpočtový snímek má mít oficiální premiéru 29. října. Kina, která ho uvedou, zvažují přísná bezpečnostní opatření.