Trumpův syn přiznal schůzku s ruskou právničkou. Sháněl informace o Clintonové

Syn prezidenta Spojených států Donald Trump mladší před soudním výborem amerického Senátu přiznal, že se loni sešel s ruskou právničkou, protože mohla disponovat kompromitujícími informacemi o Hillary Clintonové, soupeřce jeho otce v kampani před prezidentskými volbami.

Trump junior zároveň prohlásil, že schůzka nic nepřinesla, a zdůraznil, že se nikdy tajně nedohadoval s Rusy na ovlivnění amerických prezidentských voleb. Uvedl to deník The New York Times s odvoláním na připravené prohlášení, ze kterého Donald Trump mladší četl před zahájením svého vystoupení v senátním výboru.

Schůzku s Nataljí Veselnickou, která má podle médií kontakty na ruské vedení, odůvodnil snahou o posouzení „způsobilosti“ Clintonové stát se prezidentkou.

Jednání senátního výboru, které je uzavřené a má trvat několik hodin, zahájil prezidentův syn více než čtvrthodinovým úvodním prohlášením, po němž mu senátoři začali klást dotazy.

Na schůzce z června 2016 byli i Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort. Oba vypovídali koncem července před výbory pro tajné služby obou komor Kongresu. 

Údajný vliv Ruska na americké prezidentské volby objasňují celkem čtyři kongresové výbory a také zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller jmenovaný ministerstvem spravedlnosti.

Když Trump letos v květnu odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, začali prezidentovi oponenti mluvit o snaze ovlivnit vyšetřování kauzy. Americké ministerstvo spravedlnosti pak jmenovalo do role nezávislého vyšetřovatele předchozího ředitele FBI Muellera.

Trump vyšetřování údajného ruského vměšování dříve označil za zbytečnou „šarádu“ za peníze daňových poplatníků a „podvod“ živený mstou demokratů za prohru ve volbách. Moskva jakýkoli pokus o ovlivnění amerických voleb popírá.