V Astaně startuje Expo nabité energií, Češi předvádějí elektroletoun

V kazašské metropoli Astana začíná světová výstava Expo 2017. Na expozici s ústředním tématem věnovaném energiím budoucnosti vystavuje víc než sto států světa a dvaadvacet nadnárodních organizací, český pavilon láká mimo jiné na koncept sportovního letounu s elektrickým motorem. Ceremoniálu se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.

Výstavy Expo dávají zemím z celého světa možnost předvést své nápady. Expozice, z nichž nejdůležitější pro Prahu byla ta v roce 1958 v Bruselu, se dělí na malé a velké. Například na malém Expu v roce 2008 v Zaragoze byl počet návštěvníků 5,5 milionu a zapojilo se 104 vystavujících zemí. Na velké Expo, které se konalo v Šanghaji v roce 2010, dorazilo 73 milionů návštěvníků a zúčastnilo se ho 192 zemí.

V kazašské metropoli se v pátek otevírá právě ono „malé Expo“. Pro veřejnost bude přístupné od 10. června do 10. září a očekává se až pět milionů návštěvníků. Do vybudování výstavního areálu, jemuž dominuje největší skleněná koule na světě o průměru osmdesát metrů, vkládá hostitelská země nemalé peníze, investuje i do městské infrastruktury.

Účast na kazašském Expu potvrdilo 112 zemí světa a nová futuristická městská čtvrť v Astaně na ploše téměř 175 hektarů má být předzvěstí „třetí průmyslové revoluce“. Průmyslové je ostatně i téma; podtitul výstavy zní Energie budoucnosti a vystavující země se měly zaměřit na racionální využívání a rozvoj energetických zdrojů.

Kazachstánu na energii budoucnosti záleží

„Kazachstán měl zájem speciálně o toto téma. Je nesmírně aktuální, protože energetické struktury, které nyní existují na prostoru Společenství nezávislých států, posledních třicet let kvůli nedostatku investic zastarávaly,“ doplnil ve vysílání ČT24 komisař české účasti na Expo Jan Krs.

„Pokud se země bývalého SNS dál chtějí řadit do fungování světlové ekonomiky, je nezbytné, aby zásadním způsobem přestavěly svou energetiku, a to jak ve směru výkonnosti, tak zelených ekologií,“ dodal.

Právě zelené energie jsou jednou z priorit současné kazašské politiky, v případě postsovětského prostoru se o alternativní přístup k energetice pokouší i Bělorusko, které ve snaze o omezení vlivu ruských dodávek plynu buduje jadernou elektrárnu a aktivně prosazuje hydroenergetiku. 

Praha vábí na elektroletoun

Česko se ve své novodobé historii zúčastnilo všech velkých světových výstav a své zastoupení má i v Kazachstánu. Zahájení výstavy se zúčastní prezident Miloš Zeman, který je v zemi na státní návštěvě.

Národní pavilon má dvě patra, každé z nich o rozloze kolem 290 metrů čtverečních, a rozpočet české účasti činí 98,2 milionu korun. Převážná většina půjde ze státního rozpočtu. Hlavní expozice v prvním patře se věnuje unikátním vynálezům a nejmodernějším výrobkům českých vývojových a výrobních firem. Ve druhém patře fungují jednací místnosti, prezentační sál a česká restaurace.

Dominantu představuje koncept sportovního letadla s elektrickým motorem, k vidění je třeba také model elektrárny, která produkuje elektřinu při likvidaci komunálního odpadu.

Komisař Krs: Češi předvádějí vynalézavost energetických řešení (zdroj: ČT24)

Kromě prototypu letounu se Česko pochlubí modelem elektrobusu, který využívá nejmodernější poznatky z oblasti nanotechnologií, nebo návrhem domu, který si sám vyrábí a hlídá spotřebu energií. K expozici bude patřit i část s interaktivními exponáty na téma energie a energetika.