75 let od drtivé porážky Japonců: Chráněnou oblast u atolu Midway ohrožuje Trumpův dekret

Sedmdesát pět let uplynulo od chvíle, kdy Američané uštědřili Japoncům drtivou porážku v bitvě u atolu Midway, která znamenala zvrat ve druhé světové válce v Pacifiku. Půl roku od úderu na Pearl Harbor USA potopily čtyři japonské letadlové lodě. Oblast atolu nyní spadá do chráněné oblasti, jejíž osud má v rukou šéf Bílého domu. Ten vydal dekret žádající přezkum.

Pátého června proběhnou napříč Spojenými státy ceremonie, při nichž si Američané připomenou 75. výročí bitvy krátkým filmem o této klíčové události. Akce proběhnou nejen na letadlové lodi USS Midway v San Diegu, ale i u Památníku námořnictva Spojených států ve Washingtonu, muzeích letectví a druhé světové války či na havajském Honolulu.

Nový snímek Midway: Edge of Tomorrow (Midway: Na hraně zítřka) se nevěnuje jen samotné bitvě, ale i momentálnímu úsilí o ochranu přírody v oblasti atolu. V současné době jde o útočiště rozmanitých živočichů – milionů ptáků, stovek delfínů a korálů, které ohrožuje globální oteplování. Jsou zde modré laguny, ale i historické stavby, opuštěné přistávací dráhy.

Midway je součástí Národního námořního památníku Papahanaumokuakea. Rezervaci rozšířil demokratický prezident Barack Obama od Havaje až po atol. Nyní je ale v ohrožení. Republikánský šéf Bílého domu Donald Trump totiž nedávno podepsal dekret, jímž instruoval ministerstvo vnitra, aby přezkoumalo status národní památky na různých místech USA včetně Midwaye.

„S měnícím se klimatem se místa jako Midway stávají stále důležitějšími útočišti pro mořské ptáky. V příběhu Midwaye se hluboce propojily lidské dějiny s přírodou,“ říká režisér Ian Shive.

Bitva jako střet admirálů Nimitze a Jamamota

Pod vedením velitele japonského námořnictva admirála Isoroku Jamamota se koncem května 1942 k ostrovu Midway vydalo téměř celé japonské loďstvo, odhodlané zničit nepřítele.

Velitel amerických sil ve středním Pacifiku admirál Chester Nimitz ale díky rozluštěné japonské námořní šifře znal Jamamotovy plány a posílil obranu atolu. Do ohrožené oblasti zamířily tři letadlové lodě, Enterprise, Hornet a Yorktown, Američané mohli do bojů zapojit i více než stovku letadel ze země.

Po nepříliš podařeném americkém úvodu se boje u Midwaye naplno rozhořely ráno 4. června, kdy Japonci bombardovali atol a později se jim podařilo odrazit útočící americké letouny.

Ještě než se Japonci zmohli na další úder, však americká letadla zaútočila na tři ze čtyř japonských mateřských lodí (Akagi, Kaga a Sorjú), na které obsluha teprve připravovala letadla ke startu a jež byly těžce poškozeny. Pozdě odpoledne zničili Američané i čtvrtou letadlovou loď Hirjú.

Japonci přišli o klíčové letadlové lodě a tisíce mužů

Ve srovnání s Japonci – kromě čtyř letadlových lodí, jež klesly ke dnu několik hodin po bitvě, ztratili i křižník, na 250 letadel a přes 3000 mužů – vyšli Američané z bitvy mnohem lépe.

  • Letadlové lodě byly hlavní údernou silou válečného námořnictva, což byla ztráta, kterou průmysl země vycházejícího slunce dokázal zacelit jen velmi obtížně.

    Zahynuly navíc i desítky ostřílených pilotů a zejména stovky zkušených námořníků a techniků z letadlových lodí. A ty, na rozdíl od lodí a letadel, japonská válečná mašinérie nedokázala nahradit už vůbec.

Přišli ovšem o letadlovou loď Yorktown, která byla poškozena už v Korálovém moři a u Midwaye stihla být jen díky intenzivnímu nasazení opravářů.

Svědectví z potápějící se USS Yorktown

John Hancock pálil na japonská letadla z paluby USS Yorktown 4. června 1942, když poblíž explodovala bomba, která zabila řadu jeho přátel a on sám upadl do bezvědomí. Krátce poté, co přišel k sobě, uposlechl rozkaz k opuštění lodi.

„Mysleli jsme, že se převrátíme. Všichni byli ve vodě, kapitán byl poslední, kdo opustil palubu. Mě vyzvedl torpédoborec poté, co jsem se chvíli vznášel ve vodě. Strávili jsme noc na palubě, pokrytí olejem,“ vzpomíná Hancock.

75 let od klíčové bitvy o Midway (zdroj: ČT24)

Na dně oceánu skončil ještě torpédoborec a zničeno bylo také 150 letounů. Celkem přišel admirál Nimitz o tři stovky mužů.

Americké vítězství u Midwaye znamenalo definitivní konec japonských plánů na další rozšiřování jejich východoasijského panství. Japonci se museli vzdát plánované invaze na Novou Kaledonii, Fidži a Samou.

Od poloviny roku 1942 tak japonská vojska ztratila strategickou iniciativu a začala se bránit. Američany ale stály následné boje, které zakončila až kapitulace po shození atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki, přes 110 tisíc mrtvých a nezvěstných a čtvrt milionu raněných.

Vydáno pod