Vzácní ptáci i tisícileté korály. Rekordní mořská rezervace bude velká jako třetina EU

Americký prezident Barack Obama výrazně rozšíří mořskou rezervaci Papahanaumokuakea u Havaje. Oblast, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, prohlásil za chráněnou v roce 2006 už Obamův předchůdce George Bush mladší. Od té doby se rezervace zahrnující moře, ostrovy i atoly několikrát rozrostla.

Po nynějším rozšíření bude mít havajský chráněný park Papahanaumokuakea rozlohu asi 1,5 milionu kilometrů čtverečních, což z něj podle místní televize KHON učiní největší mořskou rezervaci na světě. Pro srovnání: jeho rozloha odpovídá třetině Evropské unie. Po svém vzniku za prezidenta Bushe mladšího před deseti lety byl park zhruba čtvrtinový, i tak ale šlo podle Reuters o největší rezervaci svého druhu na světě.

Nejen Bush a Obama, ale celkem sedm prezidentů, počínaje Theodorem Rooseveltem v roce 1909, podniklo kroky k ochraně tohoto souostroví, které patří k biologicky nejrozmanitějším na světě. Nachází se zde asi čtrnáct milionů ptáků, ohrožení tuleni havajští i vzácné karety.

Nedávné výzkumy navíc přinesly další nečekané objevy. Vědci tady nalezli nejstaršího živočicha na Zemi – černý korál starý asi 4500 let, i šest velkých podmořských hor. Ty dosahují výšky až čtyř tisíc metrů a překypují životem. Ve zdejších vodách leží také vrak lodi USS Yorktown, která ztroskotala v roce 1942 během bitvy u Midway.

„Ostrovy jsou neprobádané příběhy, které musíme chránit,“ říká americký diplomat Brian Schatz, který se snaží najít kompromis mezi ochránci přírody a místními rybáři, kteří se proti změnám staví. V rezervaci bude totiž zakázána veškerá těžba i komerční rybolov.

Rezervace Papahanaumokuakea
Zdroj: Reuters

Rybáři, pro které jsou zdejší vody zdrojem obživy, argumentují, že neloví způsoby, kterými by oceán výrazně poškozovali. „Stěhujeme se po celém oceánu, stejně jako se ryby pohybují,“ vysvětluje Jim Cook, spolumajitel společnosti POP Fishing and Marine s tím, že už teď je na šedesáti procentech vod kolem Havaje rybolov zakázán. Další omezení mu proto nepřipadají správná.

Obama, jenž se na Havaji narodil, oblast navštíví 1. září, aby poukázal na hrozbu změn klimatu, které oceány čelí. Zavítá i na souostroví Midway – součást rezervace a dějiště bitvy během druhé světové války.