Televizní grilování: Corbyn byl proti vojenským zásahům, Mayová hájila sociální reformu

Britká konzervativní premiérka Theresa Mayová a šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn se snažili v televizi přesvědčit voliče, že právě oni by měli být předsedou další vlády. Mayová hájila kontroverzní reformu sociální péče, zatímco Corbyn se stavěl kriticky k vojenským intervencím. Pokud jde o brexit, Corbyn trvá na finální dohodě. Pořad odvysílala televize Sky News a Channel 4.

Lídři dvou hlavních stran se v pořadu neobjevili společně, protože Mayová odmítla debatu tváří v tvář. Jako první odpovídal Corbyn poté, co si hodili mincí. devadesátimutovou diskusi vedl zkušený moderátor Jeremy Paxman.

Jeden z voličů odsoudil Corbynovu „bezohlednou krátkozrakou politiku“ v podobě slibovaného zvýšení daně z příjmů právnických osob a zavedení DPH na soukromé školné. „Tato země je rozdělena mezi nejbohatší a nejchudší,“ odpověděl mu šéf labouristů s tím, jestli se dotyčnému líbí, že děti chodí do školy hladové.

Jiný Brit jej kritizoval za to, že se účastnil oslav Irské republikánské armády. Corbyn reagoval s tím, že v sedmdesátých a osmdesátých letech hledal „dialog“ a požádal o minutu ticha pro všechny oběti konfliktu v Severním Irsku.

Šéf labouristů je zarytý odpůrce vojenských intervencí. Smrt Usámy bin Ládina označil za „tragédii“. Podle něj měl být zatčen a postaven před soud, nikoli zavražděn.

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn
Zdroj: ČTK/PA/Stefan Rousseau

Odmítl potvrdit i to, že by nechal nařídit letecký úder na teroristickou skupinu, která v cizině připravuje útok na Británii. „Chtěl bych znát okolnosti. Nelze odpovědět na hypotetickou otázku bez důkazů. Je to zcela hypotetické,“ zdůraznil Corbyn.

Pokud jde o brexit, je podle něj třeba přijmout realitu vyplývající z referenda. Slíbil, že pokud jeho strana vyhraje volby, neodejde z jednání s Bruselem bez dohody. „Zajistíme, aby vznikla dohoda,“ uvedl.

Mayová o brexitu: Žádná dohoda lepší než ta špatná

Labouristé odmítají stanovovat limity na přistěhovalce, budou se ale snažit zabránit podhodnocování mezd, sdělil Corbyn. Konzervativci si dali za cíl snížit počet imigrantů na desetitisíce ročně.

Mayová v pořadu zopakovala své dřívější vyjádření, že je připravena odejít z jednání o brexitu bez dohody. „Žádná dohoda je lepší než špatná dohoda,“ řekla. Zopakovala také svůj dřívější výrok, že při jednání s ní nebude lehké pořízení.

Premiérka čelila také dotazům na kontroverzní reformu financování sociální péče, kdy by senioři měli platit víc peněz. Potvrdila, že na náklady bude stanoven strop. Podle svých slov naslouchá charitám a voličům, kde by tento limit měl být, ovšem na reformě trvá – jinak se podle ní systém sociální péče zhroutí.

Mayová si debatou spíš pohoršila

BBC soudí, že Corbyn v debatě působil uvolněněji, jistěji a byl lépe připravený, zatímco Mayová byla spíše v defenzivě. Politiky během debaty nešetřil ani moderátor Paxman. Uvedl například, že Mayová vypadá kvůli svým obratům o 180 stupňů jako „chlubil, který se zhroutí při prvních náznacích střelby“.

Britský levicový deník The Guardian napsal, že na sociálních sítích lidé prostřednictvím jednoduchých animací dávali jasně najevo, že výkon Mayové v debatě byl „zoufalý a poškodil ji“. Trendem je hashtag #TheresaMayGIFs, uvedl deník.

Předčasné volby si Mayová na 8. června prosadila s argumentem, že vláda potřebuje mít co nejsilnější pozici v jednáních o odchodu země z Evropské unie. Konzervativci chtějí tvrdý brexit, tedy odchod z jednotného trhu kvůli snaze omezit přistěhovalectví. Ostatní strany kromě UKIPu to kritizují.

Ještě začátkem května vedli konzervativci před labouristy o 20 procentních bodů, teď jen to pouhých šest.