Na jihu Filipín zuří válka s odnoží Islámského státu, na útěku jsou tisíce lidí

Filipínská armáda zesiluje operaci na ostrově Mindanao (zdroj: ČT24)

Boje s islamisty napojenými na Islámský stát (IS) na jihu Filipín si od minulého týdne vyžádaly asi stovku lidských životů včetně dvou desítek civilních obětí. Podle prezidenta Rodriga Duterteho jsou mezi bojujícími islamisty i cizinci. Armádě se nyní podařilo dobýt zpět většinu města Marawi.

Boj s islamisty na Filipínách
Zdroj: ČTK/ZUMA/Stringer

Boje o Marawi, ležící na jihu země na ostrově Mindanao, začaly začátkem minulého týdne a z města s 200 tisíci lidmi kvůli nim uprchly tisíce obyvatel.

Někteří ale na místě uvázli – ti psali textové zprávy, případně volali na nouzovou linku, aby armádu odradili od leteckých úderů, uvedl předseda provinčního krizového výboru Zia Alonto Adiong.

„Někteří nemají vůbec žádné jídlo, někteří se obávají o život,“ řekl agentuře Reuters s tím, že jde o „masivní konflikt“.

Proti ozbrojencům byly nasazeny vládní síly, obrněná vozidla a vrtulníky. „Po šesti dnech bojů mají islamisté kontrolu jen nad malou částí města,“ sdělil armádní mluvčí Restituto Padilla.

Filipínští uprchlíci
Zdroj: ČTK/AP/BULLIT MARQUEZ

Na Mindanau, který zaujímá třetinu filipínského území, Duterte vyhlásil minulý týden kvůli násilnostem na 60 dní stanné právo a zvažuje jeho rozšíření na celou zemi. Filipíny jsou převážně křesťanská země, Mindanao je ale tradičním domovem menšinových muslimů.

Násilí propuklo minulé úterý, když filipínská vláda zahájila v Marawi razii s cílem zatknout Isnilona Hapilona, který je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí a je na něj vypsána odměna pět milionů dolarů (118 milionů korun).

„Černé vlajky byly na každém rohu“

Hapilonovi přišli na pomoc islamističtí ozbrojenci, kteří zapálili několik budov a začali bojovat s vládními jednotkami. Podle místního Filipínce na sobě měli masky. „Všichni byli v šoku, utíkali domů,“ konstatoval Chico Usman.

Černé vlajky IS s bílým nápisem „Není žádného boha kromě Boha“ pak visely na každém rohu, sdělil CNN Usman pocházející z blízké obce Saguiaran, kam se uchýlily tisíce uprchlíků.

Hapilon byl vůdcem teroristické skupiny Abu Sayyafa, která v roce 2014 přísahala věrnost IS. V současnosti stojí v čele asi deseti islamistických povstaleckých skupin, mezi nimiž je i skupina Maute, která je v Marawi silně zastoupena a podílela se na nejnovějších bojích. Všechny tyto milice jsou inspirovány IS a podle filipínského ministerstva obrany je džihádisté částečně financují.