Makedonský prezident ustoupil. Šéfa opozice pověřil sestavením vlády

Makedonský prezident Ďorge Ivanov pověřil vůdce opozice Zorana Zaeva sestavením nové vlády. To přitom skoro půl roku odmítal. Půjde o koaliční kabinet Sociálnědemokratického svazu (SDSM) a stran makedonských Albánců.

„V souladu se zákonem a s ústavou má SDSM většinu a já jí oficiálně dávám mandát k sestavení vlády,“ řekl Ivanov na tiskové konferenci ve Skopji.

Makedonie ještě šest měsíců po předčasných parlamentních volbách nemá novou vládu.

Volby vyhrála doposud vládnoucí konzervativní strana expremiéra Nikoly Gruevského VMRO-DPMNE, ale jen těsně a nedokázala získat do koalice žádného partnera mezi stranami zastupujícími albánskou menšinu, když odmítla jejich podmínky. Naproti tomu Zaev se třemi těmito stranami koalici dojednal s určitými ústupky.

Měsíce politického napětí v Makedonii přerostly v násilí

Zraněný šéf sociální demokracie Zoran Zaev
Zdroj: Reuters

Gruevski Zaeva obvinil, že splněním podmínek Albánců umožní změnit ústavní pořádek, což povede k rozpadu státu. Prezident Ivanov, který vyšel rovněž z VMRO-DPMNE, proto odmítal Zaevovi svěřit mandát k sestavení nové vlády, a to přes silný tlak USA a EU.

Vzniklá politická krize se vyhrotila koncem dubna, když do parlamentu vnikl dav stoupenců Gruevského a při násilných střetech utrpělo zranění přes 100 lidí včetně Zorana Zaeva.

Místní média již minulý týden spekulovala, že Ivanov mandát Zaevovi brzy dá, což zdůvodnila tím, že změnil svou rétoriku po návštěvě a rozhovorech představitele amerického ministerstva zahraničí s makedonskými politiky ve Skopji.