Justice žádá EP o zrušení imunity Le Penové kvůli fiktivním asistentům

Francouzská justice požádala o zrušení imunity Le Penové (zdroj: ČT24)

Francouzští soudci požádali Evropský parlament o zrušení imunity vůdkyně francouzských nacionalistů, europoslankyně a prezidentské kandidátky Marine Le Penové. Je vyšetřována pro podezření z fiktivního zaměstnávání svých spolustraníků jako poslaneckých asistentů.

Vyšetřovatelé se od března marně snaží Le Penovou předvolat k výslechu. Politička, která má v blížících se prezidentských volbách naději na postup do rozhodujícího druhého kola, to ale s odvoláním právě na svou imunitu ignoruje. Aféra zatím neovlivnila míru voličské podpory, uvedla agentura AFP. 

Úřady mají podezření, že někteří členové Národní fronty pobírali plat jako asistenti od europarlamentu, ve skutečnosti ale pracovali pro krajně pravicovou stranu. Le Penová tak měla vyplácet například šéfku svého stranického kabinetu, ale i svého bodyguarda.

Europarlament po ní požaduje vrátit asi 339 tisíc eur (9,1 milionu korun). Policie už obvinila dva parlamentní asistenty Le Penové. Obstrukce s výslechy klade i europoslankyně Národní fronty Marie-Christine Boutonnetová.

Špinavé intriky, tvrdí Le Penová

Marine Le Penová jakákoli obvinění ze zneužití odmítá a tvrdí, že se stala obětí špinavých politických intrik před nadcházejícími volbami. Na žádost reagovala prezidentská kandidátka podle mediální stanice FranceInfo prohlášením, že ji to nepřekvapuje.

„To je normální, jde o naprosto klasickou proceduru, nejsem překvapena,“ prohlásila. Její advokát naopak údiv projevil, protože politička prý slíbila spolupráci s justicí, jen co bude po prezidentských volbách, s ohledem na jejich výsledek.

Zrušení imunity v Evropském parlamentu může trvat několik měsíců, proces vyžaduje plenární debatu i hlasování. Europarlament už počátkem března částečně zbavil Le Penovou imunity na žádost francouzské justice, ale v jiném případu.

Hrozí jí stíhání za to, že zveřejnila na Twitteru snímky ukazující hrůzné praktiky takzvaného Islámského státu. Dopustila se tak v prosinci 2015 možná trestného činu, jakým je v zemi zveřejňování záběrů s krutým obsahem. Politička vinu popírá.