Počet obětí útoků na křesťanské kostely v Egyptě vzrostl na 43, Sísí v zemi zavede výjimečný stav

Události: Islamisté útočili na egyptské křesťany (zdroj: ČT24)

Dva křesťanské kostely v Egyptě se během oslav Květné neděle staly terčem bombového útoku. Při výbuchu ve městě Tanta na severu země zemřelo nejméně 27 lidí a osm desítek bylo zraněno. Další exploze zasáhla kostel v Alexandrii. Celkem podle agentury AP zahynulo 43 lidí a dalších zhruba sto bylo zraněno. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát a varovalo před jejich pokračováním. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí oznámil v reakci na útoky, že dojde k zavedení výjimečného stavu na tři měsíce. Koncem měsíce má do země přijet papež František.

O záměru zavést výjimečný stav informoval prezident ve svém televizním projevu. Podle Sísího ale musí nejdříve vláda podniknout příslušné právní a ústavní kroky. Prezident ohlásil také další bezpečnostní opatření, jejichž povahu ale neupřesnil. Krátce předtím nařídil okamžité nasazení armády; vojáci mají pomoci policii v ochraně klíčových infrastruktur po celé zemi.

Exploze otřásla kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v době, kdy byl plný věřících. Televize CBC zveřejnila záběry z vnitřku kostela, na nichž se množství lidí kupí kolem očividně bezvládných, zakrvácených těl zakrytých papíry. 

Následky sebevražedného útoku v kostele v Alexandrii
Zdroj: Fawzy Abdel Hamied/Reuters

K výbuchu v kostele svatého Marka v Alexandrii došlo asi hodinu po explozi v Tantě. Podle státní televize se zde odpálil sebevražedný atentátník chvíli poté, co zde mši odsloužil patriarcha Tavardos II. Podle svého tajemníka ale odešel z kostela ještě před atentátem a je v pořádku.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že se muž opásaný výbušninami snažil proniknout do kostela ještě v době patriarchovy přítomnosti. Policisté mu v tom ale zabránili, a tak se nakonec odpálil před kostelem.

K útokům se přihlásili radikálové z hnutí Islámský stát. „Skupina patřící k Islámskému státu provedla dva útoky na kostely ve městěch Tanta a Alexandrie,“ oznámili teroristé prostřednictvím své propagandistické agentury Amak.

Sobotka: Česko je v myšlenkách s egyptským lidem

Za kruté a zavrženíhodné činy označil útoky premiér Bohuslav Sobotka. V kondolenci zaslané předsedovi egyptské vlády Šarífu Ismáílovi uvedl, že byl zprávou o útocích hluboce zasažen.

„Důrazně odsuzuji tyto kruté a zavrženíhodné násilné teroristické činy, jejichž cílem je šířit strach a přinášet zkázu věřícím pokojně oslavujícím náboženské svátky, a zároveň demonstrovat sílu hanebných teroristických organizací,“ napsal Sobotka a egyptského premiéra ujistil, že Česko je v myšlenkách s egyptským lidem. 

Incidenty odsoudil americký prezident Donald Trump. Na Twitteru uvedl, že je z útoku vůči spojenci USA smutný a že má velkou důvěru v to, že Sísí se „se situací vhodně vypořádá“.

Ruský prezident Vladimir Putin zdůraznil nutnost společného boje proti terorismu. „Teroristé se snaží nejen lidi zastrašit, ale i zasévat rozkol mezi vyznavače různých náboženství,“ napsal v listu adresovaném egyptskému prezidentovi.

Egyptská armáda před kostelem v Alexandrii
Zdroj: Fawzy Abdel Hamied/Reuters

Desetina Egypťanů se hlásí ke křesťanství

Koptští křesťané tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta, a jsou tak největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě. Jsou většinou potomky původních obyvatel země, kteří zde žili ještě před příchodem Arabů a tím i islámu v sedmém století.

Násilnosti vůči koptským křesťanům se začaly množit po roce 2013, kdy vojenský puč svrhnul prvního demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího podporovaného Muslimským bratrstvem.

Současný vojenský režim prezidenta Sísího Bratrstvo v Egyptě zakázal a prohlásil jej za teroristickou organizaci. Naopak s křesťany má Sísí velice dobré vztahy, což je přívržencům Muslimského bratrstva trnem v oku.

„Historická zkušenost křesťanů v Egyptě a celkově na Blízkém východě říká, že pokud vládnou islamisté, je to problém. Takže podobně jako v Sýrii, tak i v Egyptě se křesťané přiklání k autoritářským vládám,“ vysvětluje editor Českého rozhlasu Plus Pavel Novotný. 

Novotný: Jde o symbolický útok o Květné neděli a před příjezdem papeže (zdroj: ČT24)

Egyptští křesťané se opakovaně stávají terčem islámských extremistů. V prosinci bylo při těžkém pumovém útoku na křesťanskou katedrálu v Káhiře zabito 30 lidí. I k tomuto útoku se přihlásil Islámský stát.

Koncem měsíce má na návštěvu Egypta přijet papež František, který během kázání při oslavách Květné neděle útok na kopty ostře odsoudil a vyjádřil hlubokou soustrast „svému bratru, patriarchovi Tavardosovi II., koptské církvi a celému drahému egyptskému národu“. Řekl, že se modlí za mrtvé a zraněné při útoku a prosí Boha, aby „změnil srdce těch, kdo šíří teror, násilí a smrt“.