Podezřelý z útoku ve Stockholmu nezískal povolení k pobytu, měl být deportován

Události: Stále víc důkazů svědčí proti zadrženému Uzbekovi (zdroj: ČT24)

Podezřelý z teroristického útoku ve Stockholmu žádal v roce 2014 Švédsko o povolení k pobytu. Úřady ji ale zamítly, a devětatřicetiletý muž původem z Uzbekistánu tak měl být ze země deportován. Kvůli tomu ho také úřady hledaly. Uvedla to švédská policie. Potvrdila také, že muž sympatizoval s extremisty včetně takzvaného Islámského státu. Justice zároveň oznámila, že v souvislosti s útokem zatkla dalšího člověka. Policie zveřejnila i národnost obětí – jde o dva Švédy, Brita a Belgičana. Podle české diplomacie určitě nejsou Češi ani mezi zraněnými.

V souvislosti s tímto atentátem vyšetřovatelé zadrželi dalších pět lidí, na pět stovek jich vyslechli. Nic konkrétního podle nich nenasvědčuje, že by v zemi hrozily další útoky. List Dagens Nyheter nově tvrdí, že jeden další člověk byl zatčen, policie se o tom však na tiskové konferenci nezmínila.

Vyšetřovatelé z činu podezřívají devětatřicetiletého muže původem z Uzbekistánu. „Hodně nasvědčuje tomu, že zatčený je řidičem (kamionu),“ řekl policejní mluvčí. Jaké důkazy to ale konkrétně jsou, nechtěl komentovat. Policie o víkendu provedla ve švédském hlavním městě několik razií.

V souvislosti s pátečním atentátem byl zatčen další člověk podezřelý z teroristického činu. „Policie zatkla dalšího člověka a my jsme mu určili obhájce,“ řekla podle agentury Reuters soudkyně Helga Hullmannová ze stockholmského soudu.

Muž, kterého policie podezřívá, že řídil kamion, není podle jedné jeho známé „žádný náboženský fanatik“.

Pietní shromáždění v centru Stockholmu
Zdroj: Maja Suslin/Reuters/TT News Agency

„Nikdy jsem si nevšimla nějaké známky toho, že by byl extremista, nebo že by se zajímal o náboženství. Naopak, podobně jako mnoho Uzbeků ve Švédsku slavil a pil alkohol,“ řekla listu Dagens Nyheter žena, která tohoto stavebního dělníka viděla naposledy loni v srpnu. Muslimové přitom alkohol pít nesmějí.

Policie také odmítla zveřejnit podrobnosti o obětech, uvedla jen, že jejich příbuzní byli informováni. Identifikovat se podařilo tři ze čtyř mrtvých. Patnáct lidí utrpělo zranění, deset zůstává v nemocnicích, z toho dva na jednotce intenzivní péče. 

Obchodní dům sklidil kritiku za plánovaný výprodej

V pátek odpoledne vjel atentátník s kamionem ukradeným místnímu pivovaru do davu lidí na nákupní třídě Drottninggatan a prorazil průčelí luxusního obchodního domu Ahléns. Jeho zástupci se stali terčem kritiky poté, co oznámili, že se v něm v neděli bude konat výprodej zboží poničeného kouřem.

V neděli se však na Facebooku za toto „špatné rozhodnutí“ omluvili a oznámili, že obchodní dům se znovu otevře v pondělí a nebude nabízet žádné poškozené zboží. „Nikdy nám nešlo o to, abychom na této strašné události, která postihla Stockholm, vydělali peníze,“ uvedli.