Trump výzvu k podání ruky Merkelové neslyšel, vysvětluje situaci jeho mluvčí

Situace, kdy americký prezident Donald Trump nereagoval na otázku německé kancléřky Angely Merkelové, zda vyhoví novinářům a podají si ruce, byla podle Trumpova mluvčího nedorozuměním. Prezident ji nejspíš jen neslyšel, řekl Sean Spicer německému listu Der Spiegel.

O incidentu při pátečním fotografování obou politiků sedících v křeslech v Oválné pracovně Bílého domu ironicky informovala média po celém světě. Převládlo přesvědčení, že Trump otázku Merkelové zcela vědomě ignoroval.

„Nevěřím, že její otázku slyšel,“ řekl však německému týdeníku Trumpův mluvčí Spicer ve zjevné snaze eliminovat negativní vyznění prekérní situace.

Der Spiegel ale dal najevo, že tímto vysvětlením zcela přesvědčen není. „Jak zvláštní scénka: Angela Merkelová sedí v Oválné pracovně vedle Donalda Trumpa. Fotografové na ně volají, aby si podali ruce. Kancléřka se amerického prezidenta ptá, jestli si to přeje – ten ale nijak nereaguje. Merkelová vypadá zaskočeně a udělá obličej, jako by chtěla říci: ,No tak holt ne,‘“ vylíčil událost Der Spiegel.