Ve Spojených státech roste zájem o marihuanu pro zvířata, veterináři se zdráhají

Horizont ČT24: V USA roste zájem o marihuanu pro zvířata (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech se s prosbou o předpis na lékařskou marihuanu začínají stále častěji obracet na veterináře majitelé nemocných domácích mazlíčků. Veterináři ale mají svázané ruce. Předepisováním konopných výrobků zvířatům riskují ztrátu licence, a tak si lidé pomáhají sami.

Artritida neboli zánětlivé onemocnění kloubů se nevyhýbá ani zvířatům. Trpí jí třeba dvanáctiletá fenka Hudson. „Často má bolesti a odmítá chodit ven a my jí nechceme dávat léky, protože ty ji jen otupí,“ popisuje majitel fenky Michael Fasman.

Michael Fasman se rozhodl pro alternativní cestu. Hudson přidává do jídla kapky z konopí. Její stav se podle něj od té chvíle výrazně zlepšil. „Vypadá, že ji to tolik nebolí. Nebo ji to možná bolí, ale nezabývá se tím tolik. Těžko říct. Ale rozhodně je šťastnějším pejskem,“ říká.

Léky s marihuanou pro zvířata
Zdroj: ČT24

Marihuana je legální v osmadvaceti státech USA. Patří k nim i Kalifornie, kde Michael Fasman žije. Veterináři se ji ale bojí předepisovat, aby nepřišli o licenci. „Potřebujeme studie. Potřebujeme vědu, abychom měli základní informace a dělali informovaná rozhodnutí,“ uvedl předseda Veterinární zdravotnické asociace v Kalifornii Ken Pawlowski.

Účinky marihuany si pochvaluje i Lynne Tingleová. V jejím útulku pro stará a nemocná zvířata dostávají psi výtažky z drogy běžně, zkusit to chce i na kočkách. „Vidíte skutečný rozdíl v jejich duši, prostě je nic nebolí,“ popisuje zakladatelka Nadace Milo Lynne Tingleová.

Ve specializovaných obchodech je v Americe možné koupit tinkturu z konopí, stejně jako další psí pamlsky s výtažkem z drogy. Zakázané nejsou. Obsahují CBD neboli kanabidiol - chemickou látku z konopí, která má protizánětlivé a antidepresivní účinky. Známější psychoaktivní THC se v nich neobjevuje vůbec nebo jen v zanedbatelném množství. 

Uložit