Merkelová bojuje ve Washingtonu i o politickou budoucnost, píší ruská média

Kancléřka Angela Merkelová bude chtít při setkání s Donaldem Trumpem mimo jiné posílit politické body před blížícími se volbami. Píší to ruská média v souvislosti s prvním jednáním obou představitelů Německa a USA v Bílém domě. Pro Merkelovou je prý klíčové získat podporu Washingtonu. Potřebovat ji bude v podzimním hlasování doma, kde bude čelit možná největší volební výzvě v kariéře.

„Bude se snažit ukázat médiím a celému světu, že jednání proběhlo úspěšně a na tom údajně bude záviset i její další politická kariéra,“ zmiňuje stanice Russia Today, kterou západní tajné služby považují za nástroj prokremelských zájmů. Politik, který porušuje vztahy s Amerikou, má podle kanálu malou šanci u Němců uspět.

Právě vztahy s Ruskem jsou klíčovým tématem pátečního setkání v Bílém domě. Podle listu Gazeta se Merkelová zřejmě bude snažit přesvědčit Trumpa, aby nespěchal s normalizací vztahů s Ruskem. „Důležité je pro ní, aby americký prezident podpořil německou pozici vůči Ukrajině a protiruským sankcím,“ dodává Gazeta.

Co v Bílém domě padne ohledně ukrajinské krize – to je ostatně jedna z předních otázek ruských deníků a webů. Podle Russia Today se Merkelová zatím bude snažit tuto otázku odložit, a to kvůli blížícím se volbám v Německu i dolaďování Trumpova týmu.