Rebelové s Turky dobyli centrum syrského Al-Bábu, vrásky tím udělají IS i Kurdům

Povstalci s podporou Turků dobyli centrum strategického syrského města Al-Báb u hranic s Tureckem. Ankara se snaží z města vytlačit radikály z Islámského státu (IS) a přerušit jim tak hlavní spojení tras do Turecka. Zároveň dobytím Al-Bábu zabrání kurdským milicím v ovládnutí souvislého území podél turecké hranice.

„Oznamujeme celkové osvobození města Al-Báb a přistupujeme k odminování  rezidenčních čtvrtí,“ sdělil šéf rebelů Sultán Murád. Také lídr jiné povstalecké skupiny Sajf abú Bakr uvedl, že osvobozovací operace byla dokončena. Třetí velitel prohlásil, že se tak stane během pár hodin.

Nicméně exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že rebelové spolu s Turky kontrolují asi jen 40 procent města. Zhruba šedesátitisícové město ovládali islamisté od roku 2013. Svobodná syrská armáda o něj bojovala od srpna. Ankara má v oblasti pozemní jednotky i letectvo.

Syrské opoziční síly poprvé pronikly do města už 11. února. O vytlačení islamistů z města Al-Báb usilovaly také Asadovy síly. Město totiž leží na hranici území ovládaných syrským režimem a povstalci podporovanými Západem.

Česko-libanonský publicista k jednání o míru v Ženevě (zdroj: ČT24)

Boje trvaly dlouhé týdny mimo jiné proto, že se radikálové urputně brání a dobývající strany operace nekoordinovaly, protože chtěly dobýt město jen pro sebe. Nedávno se syrská armáda a povstalci dohodli na bezpečnostní linii o šíři 500 až 1000 metrů na jihu města, která má zabránit vojenským střetům zúčastněných stran.

Turecko chce rozšířit svůj vliv na severu Sýrie, protože se obává, že tam získají značné území kurdské milice. Ty považuje Ankara za teroristy a spojence kurdských separatistů z jihu Turecka. Jejím dalším cílem je pomoci dobýt baštu islamistů v Rakká.

Boje u Al-Bábu
Zdroj: Khalil Ashawi/Reuters

V Ženevě mezitím pokračují mírové rozhovory o Sýrii. Rusko požádalo syrskou armádu, aby během jednání zastavila letecké útoky. 

„Náš cíl není vměšovat se do vnitřních věcí Sýrie. Čím rychleji Sýrie přejde k politickému řešení, tím větší šanci bude mít světové společenství se skoncováním teroristického moru na syrském území,“ konstatoval šéf Kremlu Vladimir Putin. Od rozhovorů se průlom nečeká, došlo ale na přímá jednání, což je určitý zvrat.