Průlom v Ženevě: Syrský režim a opozice poprvé jednají tváří v tvář

Ve švýcarské metropoli došlo k zásadnímu zvratu, když delegace syrské vlády a opozice vůbec poprvé zasedly k jednomu stolu. Mírové rozhovory organizuje OSN. Že by v Ženevě došlo k nějaké klíčové dohodě, se ale neočekává. Povstalci totiž dál žádají odchod prezidenta Bašára Asada, což Damašek odmítá. Podle povstalců chce syrský režim v Ženevě hrát jen o čas a nemíní opozici ustupovat.

Syrský konflikt trvá od roku 2011 a vyžádal si kolem 300 tisíc obětí, další miliony Syřanů zůstaly bez domova. Současná jednání jsou už čtvrtá v pořadí.

Rusko požádalo syrskou armádu, aby během rozhovorů zastavila letecké útoky. „Náš cíl není vměšovat se do vnitřních věcí Sýrie. Čím rychleji Sýrie přejde k politickému řešení, tím větší šanci bude mít světové společenství se skoncováním teroristického moru na syrském území,“ konstatoval šéf Kremlu Vladimir Putin.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura se nejprve sešel odděleně se zástupci syrské vlády a opozice. Poté došlo k přímým jednáním. Opoziční vyjednávací komisi (HNC) nově vede kardiolog Násir Harírí. 

Zmocněnec OSN obě strany požádal, aby spolupracovaly ve smyslu ukončení konfliktu. Syrský národ chce najít cestu z tohoto „zlého snu“ a přeje si budoucnost, která zajistí jeho legitimní nároky, řekl před oběma delegacemi.

„Žádám vás, abyste spolupracovali. Vím, že nebude snadné ukončit tento strašný konflikt a položit základ zemi, která bude žít v míru, bude svrchovaná a sjednocená. Válčící strany mají historickou odpovědnost a příležitost ukončit válku, která ničí jejich zemi šest let. Je vaší odpovědností ten krvavý konflikt ukončit,“ prohlásil de Mistura.

Po skončení krátké ceremonie podal ruku členům obou delegací, které pak odešly. De Mistura později oznámil, že se v pátek sejde s delegacemi odděleně, aby s nimi dohodl režim rozhovorů.

Každá ze stran konfliktu se snaží jednat z pozice síly, důvěra mezi nimi není. Opozice chce odstranit Asada, zatímco druhá strana o tom nechce ani mluvit. Zatím to vypadá, že režim je jednotnější a silnější na zemi, zatímco opozice je roztříštěná.
Hassan Ezzedine
česko-libanonský publicista
Česko-libanonský publicista k jednání o míru v Ženevě (zdroj: ČT24)

Spor o Asadův osud trvá

Jednání by se podle Mistury měla soustředit na dohodu o sestavení vlády, změnu ústavy a přípravu voleb v Sýrii. Strany konfliktu ale rozděluje zejména spor o osud současného syrského prezidenta Bašára Asada, jehož okamžitý odchod z úřadu požaduje opozice. Asad odchod odmítá, dokud se pro jeho konec u moci nevysloví sami Syřané ve volbách.

Od posledního kola rozhovorů pod záštitou OSN, které se konalo loni v dubnu, se změnila situace na bojišti. Syrské armádě se s pomocí zejména ruské armády podařilo v prosinci po čtyřech letech vytlačit opozici z druhého největšího syrského města Aleppa, což je považováno za největší vítězství syrské armády nad povstalci od začátku války na jaře 2011.

Od prosince platí v Sýrii příměří, které zprostředkovalo Rusko, Írán a Turecko. Netýká se ale radikálních islamistických skupin.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN