Trump poprvé hovořil k vojákům. Zdůraznil, že podporuje NATO

Trump zdůraznil, že podporuje Alianci (zdroj: ČT24)

Spojené státy pevně podporují NATO, ale žádají, aby členské státy plně hradily své příspěvky. Při pondělní návštěvě vojenské základny na Floridě to prohlásil americký prezident Donald Trump. Zdůraznil, že spolu se svými spojenci USA porazí radikální islámský terorismus.

Trump navštívil základnu MacDill, která je sídlem amerického velitelství pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM) a velitelství pro speciální operace (SECOM).

„NATO rozhodně podporujeme,“ zdůraznil prezident, který během své loňské volební kampaně označil Alianci za „zbytečnou“. USA podle něj jen žádají, aby všichni členové NATO uhradili svůj finanční příspěvek Alianci v plné míře.

Řada států včetně Česka neplní závazek dávat nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. Kromě Spojených států překračují stanovené minimum jen Řecko, Estonsko a Británie.

„Každá země musí nést břemeno a plnit svůj závazek k NATO dávat dvě procenta na obranu. Proto jedině investicemi do obrany můžeme zajistit, abychom byli dostatečně připraveni zajistit bezpečí našim občanům,“ upozornila nedávno britská premiérka Theresa Mayová.

Trump během svého proslovu dále zdůraznil, že Spojené státy spolu se svými spojenci porazí „radikální islámský terorismus“, který prezident označil za sílu smrti. „Porazíme radikální islámský terorismus a nedovolíme, aby zapustil kořeny v naší zemi,“ prohlásil Trump.

„Svoboda, bezpečí a spravedlnost zvítězí,“ zdůraznil šéf Bílého domu. Spojené státy podle něj potřebují silné přistěhovalecké programy. „Lidé, kteří nás mají rádi a milují naši zemi, budou moci přijet. Ty, kdo nás chtějí zničit, kdo chtějí zničit naši zemi, nepustíme,“ řekl.

Evropa se chystá na schůzku ministrů obrany

O vztahu mezi Evropou a Spojenými státy jednali v Portu ministři obrany Portugalska, Francie, Itálie a Španělska. „NATO má tři základní úkoly - kolektivní bezpečnost, krizové řízení a partnerství. Tyto tři věci jsou naše základní pilíře a platí dodnes,“ podotkl francouzský ministr obrany Jean Yves Le Drianin.

Ministři ladili své postoje před zasedáním šéfů resortů obrany osmadvaceti aliančních států, kterého se zúčasní také nový americký ministr obrany James Mattis. Schůzka je plánovaná na 15. a 16. února. Sám Trump počítá se setkáním s představiteli Aliance v květnu.