NATO je pevností společné obrany, shodují se Trump s Mayovou

Americký prezident Donald Trump jednal v Bílém domě s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Trump pak řekl, že se těší na úzkou spolupráci s cílem posílit americko-britské vztahy. Podle něj je ještě příliš brzy mluvit o rušení protiruských sankcí. „Uvidíme, co se stane,“ řekl k sobotnímu telefonátu s Putinem. Podle Mayové ale šéf Bílého domu potvrdil, že stoprocentně stojí za NATO.

Mayová jako vůbec první státník od Trumpova nástupu do funkce jednala v Bílém domě s jeho novým šéfem. Nejprve dvojice zapózovala fotografům před bustou Winstona Churchilla.

Nový americký prezident ji bude mít v Oválné pracovně, odkud ji nechal vynést bývalý šéf Bílého domu Barack Obama. „Je to čest,“ řekl Trump. Mayová mu za jeho krok poděkovala.

Nový prezident dostal pozvánku od Alžběty II.

Po jednání Trump ohlásil, že USA obnovují své vazby na Británii. Mayová v této souvislosti sdělila, že americký prezident přijal pozvánku od britské královny a později v tomto roce navštíví Spojené království.

„Existuje řada oblastí, v nichž se USA a Británie shodují,“ prohlásila Mayová s tím, že sice přijdou časy, kdy s Trumpem nebude souhlasit, „zvláštní vztah ale znamená otevřenost a upřímnost“.

Obnovujeme naše hluboké pouto s Británií - vojenské, finanční, kulturní a politické. Slibujeme trvalou podporu tomuto speciálnímu vztahu.
Donald Trump

Mayová už dříve prohlásila, že obě země musí stát bok po boku, ale že doba, kdy měnily svět k obrazu svému, je pryč. Novou americkou vládu vyzvala, aby podpořila mezinárodní instituce včetně NATO.

To podle ní Trump učinil, když řekl, že „stoprocentně stojí za NATO“. „Ohledně spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti jsme jednotní v tom, že NATO je pevností naší společné obrany a dnes jsme si znovu potvrdili, že stojíme oddaně za touto aliancí. Pane prezidente, myslím si, že jste potvrdil, že stojíte na 100 procent za NATO,“ řekla Mayová.

Já a Putin? Dobré to být nemusí, říká Trump

Podle šéfa Bílého domu je ještě brzy na to řešit otázku protiruských sankcí. Připustil, že s Putinem nemusí mít dobré vztahy. Mayová pak zdůraznila, že restrikce by podle ní měly pokračovat, dokud nebudou realizovány minské mírové dohody.

K případnému znovuzavedení waterboardingu Trump uvedl, že „cítí, že funguje“. Má ale důvěru ve svého ministra obrany Jamese Mattise, který si nemyslí, že je mučení, případně konkrétně technika waterboardingu nezbytné.

Spousta analytiků říkala, že prezident bude ve své funkci úplně jiný než ve své prezidentské kampani. Hlavně co se týče domácích záležitostí, tak vidíme, že pokračuje v rétorice volební kampaně. Ale v mezinárodních vztazích je opatrnější.
Bořivoj Hnízdo
politolog

„Brexit bude úžasný“

Trump dal také už dříve najevo, že stojí co nejrychleji o nový půdorys obchodu s Británii. Londýn ale před odchodem z Unie nemůže oficiálně o nových dohodách vyjednávat. 

„Samozřejmě chceme posílit obchodní vztahy s mnoha obchodními partnery po celém světě, ale jsme si naprosto vědomi našich závazků vyplývajících ze smlouvy EU a budeme se jimi přesně řídit,“ tvrdí britský ministr financí Philip Hammond.

Nový americký prezident přitom brexit chválí. „Myslím, že brexit bude pro Británii úžasný,“ řekl po jednání s Mayovou Trump. „Amerika a Británie společně tvoří maják prosperity a vlády práva,“ prohlásil s tím, že obě země chtějí posílit své obchodní vztahy.

Britská premiérka chce článek 50 o spuštění procesu vyjednávání podmínek nových vztahů spustit do konce března.