Fillonova hvězda padá. Favoritem boje o Elyseje se stal Macron

Hlavním favoritem nadcházejících prezidentských voleb ve Francii se stal nezávislý centrista Emmanuel Macron. Tvrdí to průzkum agentury Elabe, jehož výsledky zveřejnil deník Les Echos. Dosud favorizovaný kandidát tradiční pravice Francois Fillon, kterého zasáhl skandál kolem sporného zaměstnávání jeho ženy a dětí, by nyní podle ankety nepostoupil ani do druhého kola. Sám Fillon připustil, že „skandál zpochybnil věrohodnost jeho kandidatury“.

V prvním kole francouzských prezidentských voleb 23. dubna by podle respondentů měla získat nejvíc hlasů šéfka krajní pravice Marine Le Penová, a to 26 až 27 procent, druhým postupujícím do rozhodujícího kola voleb 7. května má být nově Macron s 22 až 23 procenty. Fillonovi se nyní předvídá jen 19 až 20 procent hlasů. Kandidát vládních socialistů Benoit Hamon by skončil až čtvrtý s 16 až 17 procenty.

Ve druhém kole voleb by měl podle průzkumu Macron jasně porazit Le Penovou poměrem 65 ku 35 procentům odevzdaných hlasů.

Konzervativci prý už hledají nového kandidáta

Vyhlídky kandidáta konzervativní strany Republikánů Fillona jsou podle Les Echos o to horší, že průzkum se uskutečnil v pondělí a úterý, tedy předtím, než francouzský týdeník Le Canard enchaîné zveřejnil další nepříjemné informace kolem Fillonovy ženy Penelope. Podle ankety Elabe 76 procent Francouzů pokládá způsob obrany a argumenty Fillona za nepřesvědčivé. V jeho straně se podle místních médií již uvažuje o výběru nového prezidentského kandidáta.

Le Canard enchaîné minulý týden napsal, že Fillonová inkasovala od státu celkem 500 tisíc eur (13,5 milionu korun) za práci poslanecké asistentky manžela a jeho nástupce, kterou ve skutečnosti nevykonávala.

Fillonová si měla přijít na 22 milionů

Zaměstnávání manželky zákonodárce není ve Francii nelegální, fiktivní zaměstnání však ano. Zarážející je rovněž výše vyplacených částek. Týdeník toto úterý navíc uvedl, že Fillonová obdržela od parlamentu celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun) a kromě toho si přišla na zhruba 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) v listu La Revue des deux mondes, přičemž v něm vyšlo jen pár jejích článků.

Fillon podle časopisu také odměnil dvě ze svých dětí během jejich studií částkou 84 tisíc eur (2,3 milionu korun) coby své asistenty.

Fillon zatím odmítá jakékoli pochybení a obvinění označil za snahu ho zdiskreditovat krátce před volbami. 

Komentáře si ale všímají, že odmítá jen obvinění z fiktivního zaměstnávání své ženy. O údajně vyplacených částkách, jejichž výše je zjevně přehnaná, nepolemizuje. Ohledně svých dětí při veřejném vystoupení vysvětlil, že je najal a platil jako advokáty, čímž podle médií zalhal, protože obě teprve studovaly. 

Případ začala minulý týden vyšetřovat justice. Fillon požádal pravicové poslance, aby ho dále podporovali, a to nejméně ještě 15 dní, do kdy by měly být známy výsledky této kauzy.