Německý prokurátor: Za nehodu Germanwings byl odpovědný jen kopilot

Německé úřady zastavily vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings z března 2015. Agentuře DPA to řekl státní zástupce Christoph Kumpa. Podle něj vyšetřování prokázalo, že za nehodu je zodpovědný pouze kopilot Andreas Lubitz. Při nehodě letadla ve Francii zemřelo všech 150 lidí na palubě.

„Vyšetřování nepřineslo žádný důkaz o tom, že by měla být trestně stíhána nějaká žijící osoba,“ řekl Kumpa. Podle něj žádný z lékařů neměl před nehodou důvod si myslet, že u Lubitze hrozí sebevražda. Ani jeho zaměstnavatel či úřad pro letectví neměly podle státního zástupce o takovém riziku povědomí.

Lubitz 24. března 2015 úmyslně navedl airbus na lince ze španělské Barcelony do Düsseldorfu do skalního masivu ve francouzských Alpách. Na palubě byl jako druhý pilot, využil ale momentu, kdy kapitán odešel na toaletu, a v kokpitu se zamknul.

Němečtí vyšetřovatelé posléze zjistili, že sedmadvacetiletý Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal. Před osudným letem si také hledal na internetu informace o sebevraždách a o zabezpečení dveří kokpitu.

Část pozůstalých po obětech chtěla, aby trestní spoluodpovědnost za neštěstí nesli i lékaři psychicky nemocného pilota a letecká společnost. Ze závěrečné zprávy francouzských vyšetřovatelů totiž vyplynulo, že kopilot osudného letu trpěl delší dobu psychickými problémy, s nimiž navštívil řadu lékařů.

I sama společnost Lufthansa krátce po nehodě přiznala, že Lubitz její leteckou školu v roce 2009 sám informoval o problémech s těžkými depresemi, když na několik měsíců přerušil výcvik. Ten ale pak dokončil a v září 2013 nastoupil ke Germanwings.

Vydáno pod