V Polsku je v rámci posilování východního křídla NATO prvních 250 amerických vojáků

Události: Do Polska přijelo prvních 250 amerických vojáků (zdroj: ČT24)

V polské Vratislavi v sobotu přistálo prvních 250 amerických vojáků, kteří mají za úkol posílit východní křídlo Severoatlantické aliance (NATO). Do Polska a pobaltských států se v rámci americké operace Atlantic Resolve má postupně přesunout přes 4000 vojáků. V místech, kde budou nové jednotky působit, se na jejich příjezd intenzivně připravují. Příkladem je polský Orzysz, kde čekají také na Brity a Rumuny.

V Orzyszi má působit přes 1200 vojáků NATO, 900 z nich budou Američané. Šestitisícový Orzysz na severovýchodě Polska je na příjezd amerických vojáků připraven. Město na břehu jednoho ze stovek jezer se chce stát lákadlem na turistické mapě.

„Pobyt amerických vojáků posiluje naši pozici. Současně nabízí šanci, aby do Orzysze přijel turista, který míří na Mazurská jezera a chce vidět vojáka v americké uniformě,“ uvedl starosta Orzysze Zbigniew Wlodkowski.

Američtí vojáci po přistání ve Vratislavi
Zdroj: Maciej Kulczynski/ČTK

Výcvikový prostor patří ke třem největším v Polsku. Armáda neuvedla přesné datum, kdy se tam Američané, Britové a Rumuni objeví. Představitelé americké armády ho už ale několikrát navštívili. Od pobytu Američanů si místní slibují větší bezpečnost, podnikatelé hlavně vyšší příjmy.

„Mají hodně dolarů a věříme, že ty dolary aspoň zčásti zůstanou v našem městě, v Orzyszi,“ uvedl podnikatel Tadeusz Okuniewski. Vojáci NATO tam budou působit devět měsíců, pak je vystřídají další.

Cílem operace Atlantic Resolve má být zajištění míru a stability ve východoevropských členských státech NATO. Polsko, Lotyšsko, Litva a Estonsko sousedí s Ruskem a po vypuknutí konfliktu na Ukrajině se svým sousedem cítí ohroženy.