Le Penová volá po pádu eura, raději by „hada v tunelu“

Lesk a bída prezidentské kampaně Le Penové (zdroj: ČT24)

Francie i další země eurozóny by měly opustit euro jako jednotnou měnu a vrátit se k dřívějšímu systému „společné evropské měny“, která by existovala vedle těch národních. Lídryně Národní fronty Marien Le Penová tak vyzvala k separátnímu systému, známému jako „had v tunelu“.  Šéfka nacionalistické strany doufá, že se na jaře stane prezidentkou.

Francii v letošním roce čekají parlamentní i prezidentské volby. Nacionalistická Národní fronta nejspíš získá více poslaneckých křesel. 

V tuto chvíli má jen dva poslance, přestože ji hodlá volit kolem třiceti procent Francouzů. „Pokud by ve Francii fungoval poměrný systém, Národní fronta už by mohla být nejsilnější stranou, ovšem dvoukolový systém v minulosti už několikrát způsobil, že se kandidát Národní fronty dostal do druhého kola, pak ale voliči podpořili jeho soupeře,“ prohlásil zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Podle některých odhadů by mohla šéfka strany Marine LePenová překvapit i v boji o prezidentské křeslo. Podle průzkumů by se dostala do druhého kola.

Le Penová euro kritizuje dlouhodobě, dříve ale nenastínila žádnou vizi, jak by postupovala v případě odchodu Francie z eurozóny. Nyní šéfka Národní fronty připomněla doby, kdy fungovala Evropská měnová jednotka (ECU) - košová měnová jednotka zemí Evropských společenství sloužící k zúčtování mezinárodních operací.

„ECU existovala vedle národní měny. Národní měna souběžně se společnou by neměla žádný vliv na každodenní život Francouzů,“ podotkla Le Penová. Jako rozumná varianta se jí zdá měnový systém přezdívaný „had v tunelu“, což je měnový systém zavedený v roce 1970, který měl omezit výkyvy mezi jednotlivými měnami.

Až v roce 1999 došlo k zavedení eura. „Měna po vzoru ECU není měnou, kterou máte v peněžence nebo na vašem bankovním účtu. Je to účetní měna v jednotlivých zemích,“ podotkl náměstek Le Penové Florian Philippot s tím, že Francie se kvůli měnové spolupráci s ostatními zeměmi nesmí vzdát suverenity.

Jinak ale nacionalistická politička o svém programu moc nehovořila. „Novináři zůstali tak trochu o hladu. Le Penová pouze oznámila, že chce snížit počet poslanců a senátorů a zrušit nedávné nové územní rozdělení Francie na velké regiony. Tisková konference byla jen symbolický start prezidentské kampaně,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil. Favoritem prezidentských voleb je někdejší republikánský premiér Francois Fillon.