Maduro mění bankovky a mince. Pašerákům natruc

Venezuelská vláda do tří dnů nahradí bankovky s nejvyšší hodnotou mincemi. Prezident Maduro tak chce bojovat proti pašerákům a černému trhu. Gangy operující na hranicích si totiž podle něj nestihnou peníze vyměnit. Celkem banky vydají šest nových druhů bankovek a tři druhy mincí. Podle kritiků jde o poslední zoufalý krok ve snaze zastavit hlubokou ekonomickou krizi.

Hodnota nových bankovek a mincí se pohybuje od 500 do 20 tisíc bolívarů. Do oběhu mají přijít už ve středu.

Prezident Maduro si od kroku slibuje oživení dlouhodobě upadající ekonomiky. Ránu chce zasadit i pašerákům na kolumbijské hranici. „Nařídil jsem neprodleně uzavřít veškeré cesty - pozemní, námořní a vzdušné - kterými by se bankovky mohly dostat zpátky do země. Ti, co si je odnesli, můžou zůstat u svých podvodů,“ oznámil prezident Maduro.

Problém představují stobolívarové bankovky. Jejich hodnota v posledních letech klesla na dva americké centy. Jejich oběh ale tvoří skoro polovinu platidel. Tři dny na jejich výměnu proto podle kritiků nestačí.

Venezuela mění bankovky na mince (zdroj: ČT24)

U bankomatů se tvoří hodinové fronty. Opozice opatření odsoudila jako poslední zoufalý tah vlády v boji s ekonomickou krizí. „Tak to vypadá, když je nekompetentnost u moci! Koho napadne udělat něco takového v prosinci na pozadí všech těžkostí, se kterými se potýkáme? Madura a vládnoucí špičku!“ napsal na Twitteru představitel opozice Henrique Capriles.

Potápějící se Venezuelu může zachránit dražší ropa

obrázek
Zdroj: ČT24

Vláda má v záloze ještě další kartu. Ceny ropy po dohodě na omezení těžby vzrostly o pět procent, což je od loňského léta maximum. To zemi závislé na vývozu suroviny dává naději.

„Poprvé v historii OPEC souhlasila se snížením těžby ropy s cílem regulovat trh a znovu nastolit férové ceny ropy mezi členy organizace - a nečlenskými státy vyvážejícími ropu,“ uvedl Maduro.

Poslední oficiální čísla inflace z loňské zimy mluví o 180 procentech. Mezinárodní měnový fond ale varuje, že příští rok by ceny mohly vzrůst až o dva tisíce procent. Země se už dlouho potýká s nedostatkem základních surovin včetně potravin a léků.