Rusko před cestou Putina do Japonska posílilo obranu Kuril

Rusko na jižních Kurilách rozmístilo dva pobřežní protiraketové systémy schopné zasáhnout námořní cíle ve vzdálenosti až 300 kilometrů. Podle zpráv ruského tisku informaci potvrdil i Kreml. Jižní Kurily, které Japonsko označuje za „severní teritorium“, jsou od druhé světové války předmětem územního sporu mezi oběma státy.

Mobilní protiraketové systémy Bastion a Bal rozmístěné na jihu Kuril jsou podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova „funkční“. Ruské ministerstvo obrany je umístilo na sporné území nedlouho před cestou prezidenta Vladimira Putina do Japonska, která se má uskutečnit v prosinci. Podle Kremlu by to ale rozvoji vztahů mezi Moskvou a Tokiem nemělo vadit.

Podle Peskova má ruské ministerstvo obrany plné právo na rozmisťování zbraňových systémů. „Z našeho hlediska by to žádným způsobem nemělo ovlivnit vstřícné trendy, které jsou patrné v našich stycích s Tokiem,“ řekl mluvčí.

Spor o jižní část Kuril vypukl hned po druhé světové válce, kdy Sovětský svaz území obsadil. Konflikt zabránil podpisu mírové smlouvy mezi oběma zeměmi. Navzdory několika pokusům věc urovnat otázka Kuril i po sedmdesáti letech vážně komplikuje hospodářskou a politickou spolupráci Ruska a Japonska.

Moskva se podle Peskova na Putinovu návštěvu Japonska „pečlivě připravuje“. Předpokládá se, že japonský premiér Šinzó Abe uvítá ruského hosta ve svém rodném městě Nagato na jihu Japonska. Obě strany doufají, že jednání vytvoří příznivou atmosféru pro ukončení územního sporu.

Moskva chce rozmístit rakety v Kaliningradu

Moskva také začátkem týdne oznámila, že z důvodu znepokokující expanze NATO směrem na východ Evropy rozmístí rakety Iskander a protiraketové systémy S-400 do Kaliningradu.

Polsko ruské plány odsoudilo a vyjádřilo obavy. Ministr obrany mluví o alarmující situaci pro evropskou bezpečnost. Plány na rozmístění ruských raket v Kaliningradské oblasti odsuzuje i Washington. Krok Kremlu označil za destabilizaci evropské bezpečnosti.

Na začátku příštího roku by měly do Polska přijet první americké a britské jednotky. Jedna z jejich základen bude v oblasti severních Mazurských jezer.

Ruský plán na rozmístění raket v Kaliningradu znervózňuje Polsko (zdroj: ČT24)