Trump jednal s japonským premiérem. Podle Abeho je důvěryhodným vůdcem

Budoucí americký prezident Donald Trump měl první schůzku s představitelem cizí země od svého zvolení. Japonský premiér Šinzó Abe označil setkání za vřelé a upřímné a Trumpa za „důvěryhodného vůdce“. Blíž se ale premiér podle agentury ke schůzce nevyjádřil, neboť byla neoficiální.

„Jsem přesvědčen, že Donald Trump je velmi důvěryhodný vůdce,“ sdělil Abe své dojmy z devadesátiminutového setkání v Trumpově kanceláři na Manhattanu. Japonský premiér také uvedl, že se s Trumpem dohodli na dalším schůzce, aby mohli vést „širší a hlubší rozhovory“.

Trump vyvolal v Japonsku v předchozích měsících znepokojení, když během předvolební kampaně prohlásil, že některé země málo platí za americkou vojenskou ochranu. „Japonsko, Německo, Jižní Korea, Saúdská Arábie jsou bohaté státy. Proč neplatí Spojeným státům za obranu?“ ptal se Trump.

Japonsko namítá, že již nyní vynakládá velké částky na provoz amerických základen v zemi a že je i strategickým zájmem USA, aby měly v tichomořské oblasti své vojáky. 

Mezi poradce míří Flynn. Zastánce Ruska i tvrdého postupu vůči IS

Budoucí americký prezident mezitím už nabídl místo poradce národní bezpečnosti ve svém prezidentském týmu penzionovanému generálporučíkovi Michaelu Flynnovi. Ten je mimo jiné zastáncem bližších vztahů s Ruskem a tvrdšího postupu USA vůči teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Michael Flynn
Zdroj: Reuters

Flynn se zatím nevyjádřil, zda funkci přijme. „Když vás prezident USA požádá, abyste sloužili vlasti, je jen jedna možná odpověď,“ citovala agentura Reuters anonymní zdroj blízký Trumpově týmu.

Bývalý šéf vojenské rozvědky DIA Flynn, jemuž bude příští měsíc osmapadesát let, byl blízkým poradcem Trumpa v předvolební kampani. V minulosti proslul jako břitký kritik Obamovy administrativy. Flynn byl penzionován v roce 2014. V rámci příprav na sestavení své administrativy Trump ve čtvrtek jednal i s někdejším ministrem zahraničí a nositelem Nobelovy ceny za mír Henrym Kissingerem.

Budoucí americký prezident se ve čtvrtek setkal i s guvérnérkou Jižní Karolíny Nikki Haleyovou, o níž se spekuluje jako o možné ministryni zahraničí. Tato čtyřiačtyřicetiletá dcera indických imigrantů byla kritičkou Trumpa v jeho předvolební kampani, nakonec ale hlasovala pro něj.

Haleyová, která je podle BBC považována za vycházející hvězdu republikánů, se v minulosti veřejně vyslovila proti ubytovávání syrských uprchlíků v Jižní Karolíně. Je také kritičkou Obamovy reformy zdravotního pojištění.

Nikki Haleyová - budoucí šéfka diplomacie?
Zdroj: Reuters

Podle mluvčí Bílého domu Brandi Hoffineové mohou začít brífinky federálních agentur a úřadů k předávání moci Trumpově týmu. Konkrétně jmenovala ministerstva zahraničí, obrany a spravedlnosti, která již připravují první schůzky.

Manažerka Trumpovy kampaně Kellyanne Conwayová uvedla, že očekává první oznámení o výběru členů nové administrativy „před či těsně po Dni díkůvzdání“. Ten letos připadá na 24. listopadu.