Islámský stát útočil v pákistánské mešitě. Zemřelo přes padesát lidí

Nejméně 52 lidí přišlo o život a více než 100 osob bylo zraněno při explozi bomby v mešitě v centrálním Pákistánu. Podle informací tamní vlády jsou mezi oběťmi ženy a děti. Výbuch otřásl muslimskou svatyní v okresu Chuzdar v pákistánské provincii Balúčistán. K odpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát (IS).

Na místo se dostavila policie a záchranáři. Mešita Šáh Núrání se nachází v obtížně dostupném, hornatém terénu a v okolí nejsou žádné nemocnice. Záchranné práce navíc komplikuje výpadek elektřiny způsobený výbuchem, uvedl pákistánský list. Těžce zranění jsou převáženi až do Karáčí vzdáleného téměř 400 kilometrů na jih.

Častými návštěvníky mešity jsou údajně Íránci. V této súfistické svatyni bylo v okamžiku výbuchu podle listu Down na 500 věřících. Súfismus je mystická, tolerantní forma islámu, která je trnem v oku islámských extrémistů, upozorňuje server BBC.

Podle jednoho z místních politických představitelů se počet obětí ještě zvýší, pokud federální vláda či sousední provincie Sindh neposkytnou helikoptéry pro přepravu zraněných. „Provinční vláda nemá k dispozici žádné vrtulníky pro evakuaci zraněných,“ uvedl mluvčí balúčistánské vlády.

Ve městě Kvéta, správním středisku provincie Balúčistán, koncem října při útoku skupiny ozbrojenců na výcvikové středisko policie zahynulo nejméně 59 lidí, převážně rekrutů. Dalších přinejmenším 117 osob bylo vážně zraněno. K útoku se přihlásili teroristé z Islámského státu.