AI: Sunnitské milice mučí vesničany u Mosulu, některé drží v klecích

Události: Irácké jednotky se dostaly do čtvrtí Mosulu ovládaných IS (zdroj: ČT24)

Sunnitské kmenové milice Hašd al-Ašarí se mstí obyvatelům osvobozených vesnic u Mosulu, které podezírá z podpory Islámského státu (IS). Píše o tom organizace Amnesty International (AI). Milice, jež pomáhají iráckým silám, prý muže a chlapce protiprávně zadržují, veřejně ponižují, bijí a mučí. Irácká armáda zatím pročesává ulice východního Mosulu a pátrá po džihádistech. IS obsadil město v červnu 2014.

Do bojů o Mosul se zapojila kromě Iráčanů také mezinárodní koalice v čele s USA , kurdští pešmergové, šíitské milice a místní sunnitské kmeny.

Výzkumníci AI hovořili s iráckými činiteli a svědky, včetně vesničanů, kteří popisovali, jak se sunnitské milice mstí obyvatelům, u nichž mají podezření na vazby na islamisty. Podle svědků jsou dotyční biti kovovými tyčemi a mučeni elektrickým proudem. Někteří byli přivázáni na kapoty a vláčeni ulicemi nebo skončili v klecích.

„Není pochyb o tom, že s bojovníky Islámského státu, kteří jsou podezřelí ze spáchání trestného činu, musí být veden spravedlivý proces. Veřejně ponižovat nebo mučit vesničany není cesta, jak zajistit spravedlnost a odškodnění pro oběti trestných činů spáchaných Islámským státem,“ upozornila zástupkyně ředitele AI pro výzkum Lynn Maaloufová. 

K incidentům došlo v několika obcích na jihovýchodním břehu řeky Tigris. Třeba vesnici al-Makuk dobyly irácké síly 20. října, sunnitské milice ale dorazily ještě před nimi a začaly se shánět po mužích a chlapcích ze stejného kmene.

Oslavy postupu vojsk na Mosul
Zdroj: EPA

Jeden svědek popsal, jak šest členů milice vrazilo do jeho domu a obvinilo jeho bratra z podpory IS. Před manželkou a dětmi ho srazili na zem, bili pěstmi, kalašnikovy, kovovými tyčemi, až nebyl schopen se udržet na nohou.

„Neměli velitele. Každý bojovník z Hašd se mstil sám za sebe. Připoutali muže na kapotu auta a křičeli, ať se podívají na lidi, kteří donášeli na ně a jejich příbuzné,“ řekli AI dva svědci. Sedm mužů a chlapců od 16 do 25 let prý skončilo v klecích pro drůbež vystavených na kruhovém objezdu. Museli říci, že jsou zvířata, než byli zmláceni a odvezeni.

AI ví také o případech, kdy se na obyvatelích vesnic jižně od Mosulu mstily kmenové milice Firsan Jbour. Svědci tvrdí, že 26. října bojovníci na kontrolních stanovištích na některé lidi plivali, házeli na ně kameny a hrozili jim zabitím. „Snažili se nás nahnat do nákladních vozů. Někteří křičeli, že bychom měli být popraveni,“ uvedl jeden z místních obyvatel.

Kultura beztrestnosti musí skončit, apeluje AI na irácké úřady

„Irácké orgány opakovaně nedokázaly zastavit odvetné útoky nebo vyšetřovat zločiny kmenových milic. To přispělo k nebezpečné kultuře beztrestnosti, ve které mají pachatelé takových útoků pocit, že mají volnou ruku páchat trestné činy, přičemž trestu uniknou,“ varovala Maaloufová.

„Úřady musí kmenové milice udržet na uzdě a odpovědné bojovníky postavit před soud, aby se zabránilo této trestné činnosti, která se v průběhu mosulské ofenzivy opakuje,“ zdůraznila zástupkyně ředitele AI. 

Bagdádí povzbuzuje džihádisty: Neustupujte

Iráčané a jejich spojenci zahájili mosulskou ofenzivu před více než dvěma týdny, dostali se zatím do východní části města, kde drží pozice a čistí ulice od džihádistů. Podle kurdských zdrojů ve městě zůstává i vůdce IS Bagdádí.

Ten se ozval skoro po roce a na nově zveřejněné 31minutové zvukové nahrávce vyzval sebevražedné atentátníky, aby „zničili města nevěřících“.

Dopadení a zabití Bagdádího je bezpochyby jedním z cílů operace. Hlavním cílem je město obsadit a zlikvidovat všechny příslušníky Islámského státu.
Jakub Szántó

„Držet pozice se ctí je tisíckrát snazší než ustupovat v hanbě. Neustupujte. Toto (je) totální válka a velký džihád, který Islámský stát vede, jen zvyšuje naši pevnou víru a naše přesvědčení, že toto vše je předehrou k vítězství,“ prohlásil Bagdádí na záznamu, jejž jeho stoupenci umístili na internet.

„Bagdádí nově označil za nepřátele islámu i Saúdskou Arábii a Turecko, jakkoli jde o sunnitské země,“ podotkl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Šéf teroristů se v roce 2014 prohlásil chalífem území, jež IS obsadil na severu Iráku a Sýrie. V případě Bagdádího smrti bude podle iráckých zdrojů IS nucen hledat jeho následníka, který ale nebude mít autoritu, jakou měl Bagdádí, tudíž se chalífát pravděpodobně zhroutí.