Žádná V5. Rakušané odmítli plán, který se líbil Zemanovi a rakouským Svobodným

Rakouští poslanci odmítli návrh pravicové populistické strany Svobodných (FPÖ) na připojení země k Visegrádské skupině (V4). V té je kromě Česka i Slovensko, Polsko a Maďarsko. Plán na vytvoření „unie v Unii“ řešil v Praze i český prezident Miloš Zeman s rakouským prezidentským kandidátem Norbertem Hoferem s tím, že by takový krok posílil hlas V4 v EU.

Zahraničněpolitický mluvčí FPÖ se snažil přesvědčit zákonodárce argumentem, že členství země ve V4 by mimo jiné posílilo roli Rakouska v EU. Skupina nyní v EU disponuje faktickým vetem. Poslanci to ale odmítli.

Lidovecký ministr zahraničí Sebastian Kurz zdůraznil, že se jedná o „uzavřený klub bez možnosti přijetí nových členů“. Vídeň se ale zasadí o dobrou spolupráci s touto skupinou, slíbil politik.

Šéf rakouských Svobodných viděl v plánu šanci na reformu EU

Šéf FPÖ Hans Christian Strache je ovšem přesvědčen, že se uzavřený klub může otevřít. „Mnozí v rámci visegrádské čtyřky by byli rádi, kdyby k nim Rakousko vykročilo,“ prohlásil. V4 podle něj tvoří protipól k politice německé kancléřky Angely Merkelové.

„Dosud se v EU přijímaly různé dohody mezi Německem a Francií, které ostatní museli spolknout. V posílené Visegrádské skupině vidím šanci na reformu EU,“ uvedl v září šéf FPÖ, která má podle průzkumů nyní v Rakousku nejvyšší volební preference.

Sobotkovi se návrh nelíbil, podle něj jde proti českým zájmům

O možném rozšíření V4 a vzniku „unie uvnitř Unie“ mluvil v září i kandidát FPÖ na prezidenta Hofer se Zemanem během své návštěvy Prahy. Oba politici se shodli, že by tím střední Evropa získala v EU silnější hlas.

Nápad ale tehdy odmítl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je základem spolupráce ve Visegrádské skupině společný zájem na silné a jednotné Evropě. Snahy udělat z V4 formální instituci jdou proti zájmům Česka, uvedl tehdy ministerský předseda.