Turecká invaze v Sýrii nese první ovoce, rebelové osvobodili klíčové město z područí IS

Syrští rebelové s pomocí Turků osvobodili klíčové příhraniční město Džarabulus z područí Islámského státu (IS). Radikálové se prý stahují i z okolních vesnic. Ankara poslala do syrské příhraniční oblasti speciální síly i tanky. Turecký prezident prohlásil, že ofenziva je vedena i proti syrským Kurdům. Damašek turecký vpád odsoudil jako porušení suverenity země. Moskvu invaze znepokojila.

Operace „Ochrana Eufratu“ usiluje o vyčištění turecko-syrské hranice od teroristických skupin. Jejím cílem je posílení ochrany hranic a podpora syrské teritoriální integrity, uvádí zdroje z Ankary. Podle turecké diplomacie bude dobytí Džarabulu bodem zvratu v boji proti IS.

Turecká armáda začala ostřelovat město u turecké hranice na severu Sýrie kolem třetí hodiny ráno středoevropského času. Podle světových agentur vjela na území Sýrie i desítka tanků. Turecké dělostřelectvo zahájilo útok i v oblasti města Kilis.

Boje u syrského města Džarabulus
Zdroj: Reuters/Stringer

Turecko je součástí mezinárodní koalice, která dlouhodobě útočí na IS v Iráku a v Sýrii ze vzduchu. Spojené státy proto Turkům poskytují leteckou podporu. Do bojů se zapojily letouny A-10 i stíhačky F-16.

Turci bezpochyby sledují (v Sýrii) zájmů víc. Snaha udusit narůstající teroristické útoky ze strany islamistů na jeho území jsou důležitou motivací. Tlak ze strany Moskvy, USA a arabských zemí, aby se Turecko výrazněji zasadilo o to, aby přes jeho území už nepřicházely Islámskému státu posily, přerostl únosnou mez. Důležitý je také nečekaně rychlý postup syrsko-kurdských sil.
Jakub Szántó

Desítky mrtvých radikálů a řada osvobozených vesnic včetně Džarabulu

Rebelové ze Svobodné syrské armády během dne osvobodili z područí radikálů čtyři vesnice u Džarabulu, asi tři kilometry od hranic s Tureckem. Povstalci pak vstoupili do samotného Džarabulu – ten má kolem čtyř tisíc obyvatel a v posledních letech se stal klíčovou baštou pro IS. Během pár hodin se rebelům podařilo město dostat pod kontrolu. Podle turecké agentury Anadolu nemají Turci žádné ztráty a zemřel pouze jeden povstalec.

Jeden z tureckých představitelů uvedl, že operace bude pokračovat tak dlouho, dokud nebude mít Ankara pocit, že je nebezpečí pro Turecko zažehnáno a do země přestanou proudit teroristé. Turci chtějí radikálům také znepřístupnit zásobovací trasy.

„V této chvíli to vypadá, že se turecký plán invaze daří a je velmi pravděpodobné, že během několika hodin, možná maximálně málo dní, se Turecku podaří obsadit širší platformu v této části turecko-syrského pohraničí,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Syrští opoziční bojovníci
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Radikálové z IS odpověděli podle turecké armády na ostřelování minometnou palbou, granáty dopadly do blízkosti města Karkamis. Turecko už obyvatele Karkamisu a šesti okolních vesnic evakuovalo.

Damašek: Turecko porušilo syrskou suverenitu

Syrské ministerstvo zahraničí tureckou invazi odsoudilo jako porušení svrchovanosti země, uvedla syrská státní televize. Jakákoli protiteroristická operace na území Sýrie musí být koordinována s Damaškem, zdůraznilo ministerstvo, jež zároveň obvinilo Ankaru z toho, že se pouze snaží nahradit radikály z IS „jinými teroristickými skupinami“. Tak Damašek označuje všechny skupiny rebelů, kteří bojují proti Asadově režimu.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je hluboce znepokojeno eskalací napětí na syrsko-turecké hranici. Moskva narozdíl od Ankary pomáhá režimu prezidenta Bašára Asada.

Nemusíme bojovat proti komárům, naším cílem je zničit bažinu a odstranit hrozby pro Turecko.
Mevlüt Cavusoglu
turecký ministr zahraničí
Turecké tanky
Zdroj: Ihlas News Agency/Reuters

Ankara vyhrožuje syrským Kurdům

Turecký prezident v souvislosti s útokem podotkl, že „začala operace, jejímž cílem je Islámský stát a kurdská Strana demokratické unie v severní Sýrii“. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu vyzval syrské kurdské bojovníky, aby se vrátili na východ od řeky Eufrat, jinak Turecko „udělá, co je potřeba“.

Že nesmí Kurdové na západ od Eufratu, se Ankara shoduje s Washingtonem. Americký ministr zahraničí Joe Biden při návštěvě Turecka zdůraznil, že pokud budou kurdové postupovat dál, nedočkají se americké podpory. Turecký premiér Binali Yildirim vyzval USA, aby přehodnotily svůj názor na kurdské rebely v Sýrii.

Kurdská Strana demokratické unie v severní Sýrii je podporována Západem. Její ozbrojené křídlo (YPG) mu pomáhá v boji proti džihádistům – s pomocí leteckých sil koalice vedené USA vyhnali třeba bojovníky IS z jejich bašty v syrském městě Manbidž. Mluvčí YPG označil ofenzivu Turecka v Sýrii za „do očí bijící agresi“.

Kurdská populace
Zdroj: 21stcenturywire.com

Podle Turecka je strana napojená na Kurdskou stranu pracujících (PKK), kterou jak Turecko, tak Spojené státy a Evropská unie považují za teroristickou organizaci.

Ankara se obává, že kdyby se Kurdům podařilo na severu Sýrie vytvořit autonomní oblast, jen by to posílilo tyto snahy v samotném Turecku. Na jihu země vede Ankara de facto válku s kurdskými rebely.

Akce je reakcí na sobotní sebevražedný útok

Turecko v pondělí pohrozilo, že „zcela vyčistí“ oblasti kolem syrské hranice od bojovníků IS. Reagovalo tak na sobotní sebevražedný pumový atentát na svatebčany ve městě Gaziantep, který si vyžádal 54 obětí včetně 22 dětí. 

Ministr vnitra Ala ve středu uvedl, že útočník použil profesionální plastickou trhavinu. Turecko původně tvrdilo, že důkazy ukazují na radikály z IS, ale nebylo schopné to potvrdit. Turečtí představitelé ale v pondělí informovali, že typ bomby ukazuje na IS.  

Lidé truchlí za oběti sebevražedného útoku v Gaziantepu
Zdroj: Reuters

Ofenziva proti IS se chystá i na severu Iráku

Přípravy na útok proti takzvanému Islámskému státu pokračují i na severu Iráku, kde se vládní jednotky blíží k radikály ovládanému městu Mosul. Kvůli eskalaci bojů ale tisíce lidí opouštějí své domovy.

Před jejich vysídlením z celé oblasti už varoval i Vysoký komisař pro uprchlíky při OSN, podle kterého by to mohlo zásadně zhoršit tamní humanitární situaci.