Na turecké svatbě umíraly většinou děti, typ bomby ukazuje na Islámský stát

Při atentátu na sobotní svatbě v tureckém městě Gaziantep byla použita stejná bomba jako loni na shromáždění v Ankaře a ve městě Suruc. Informoval o tom vysoce postavený turecký bezpečnostní činitel. Oba zmíněné útoky jsou připisovány Islámskému státu (IS). Ankara původně uvedla, že útok s 53 oběťmi má na svědomí dvanáctiletý chlapec. Turecký premiér později oznámil, že úřady o útočníkovi žádné podrobnosti neznají.

Turecko-syrská hranice musí být „zcela očištěna“ od IS, Ankara nadále podporuje boj proti džihádistům, zdůraznil v pondělí turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. Syrští povstalci se v současné době chystají k útoku na syrské město Džarabulus na hranici s Tureckem, které má IS dosud pod kontrolou.

Rebelové by tak zmařili naději Kurdů na ovládnutí oblasti. Turecko vede boj jak s kurdskými povstalci prosazujícími autonomii, tak i syrským režimem a radikály z IS. Ankara tvrdila, že právě IS poslal do Gaziantepu dvanáctiletého chlapce, aby se tam odpálil. Podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima ovšem úřady zatím nevědí, zda atentát spáchal nezletilý nebo dospělý.

Útočník zabil na kurdské svatbě celkem 29 nezletilých, 22 obětem bylo dokonce méně než čtrnáct let. Celkem 66 lidí zůstává v nemocnici, 14 z nich utrpělo vážná zranění. „Krev a kusy těl byly všude,“ prohlásil jeden ze svědků.

Pohřeb obětí atentátníka ze svatby v Turecku
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

Do Gaziantepu míří naprostá většina syrských běženců a všeobecně se ví, že ve městě funguje několik buněk IS. Turecký list Hurriyet napsal, že vyšetřovatelé nyní čekají na výsledky testů DNA a doufají, že jim odhalí identitu atentátníka.

Bomba použitá na svatbě byla podobná výbušninám použitých dříve na prokurdských shromážděních. Všechny z nich obsahovaly kousky kovu. Mezitím pokračuje pátrání po údajných dvou komplicích, kteří podle vyšetřovatelů útočníka na svatbu doprovodili, ještě před výbuchem ji ale opustili.