Rakousko chystá zákon pro uprchlíky. Zavede veřejně prospěšné práce a zakáže zahalování

Podle rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze, který je zároveň ministrem pro integraci, by nezaměstnaní azylanti povinně měli přijímat veřejně prospěšné práce za symbolickou odměnu. Zároveň chce nižší minimální příjem pro nově příchozí a přimlouvá se také za zákaz úplného zahalování muslimských žen.

Nový zákon o integraci má být dopracován během příštích šesti měsíců. Podle normy budou mít cizinci mimo jiné právo na kurzy němčiny, při kterých ale musejí s učiteli spolupracovat.

Hlavní změnou bude podle Kurze zavedení veřejně prospěšných prací, jako je udržování veřejných ploch nebo pomoc v sociálních zařízeních. Tomu by se nezaměstnaní azylanti mohli za symbolickou odměnu věnovat 15 až 30 hodin týdně. Pokud uprchlíci tyto práce odmítnou, má se jim snížit sociální podpora.

Kurz: Zahalování je protispolečenský symbol

Kurz chce i nižší minimální sociální podporu pro nově příchozí. V plné výši by na ni měli nárok až po pěti letech legálního pobytu. „Musí existovat rozdíl mezi těmi, kteří jsou zde čerstvě, a těmi, kteří již něco (do systému) zaplatili,“ vysvětlil.

Ministr také řekl, že zváží zákaz úplného zahalování muslimských žen. Podle něj nejde o náboženský, ale „protispolečenský“ symbol. Agentura APA připomněla, že ministr ještě před dvěma lety volání po tomto zákazu odmítl.