Podle belgického premiéra byl útok v Charleroi zřejmě teroristickým činem

Podle belgického premiéra byl útok v Charleroi zřejmě teroristickým činem (zdroj: ČT24)

V belgickém Charleroi zaútočil odpoledne muž ozbrojený mačetou na dvě policistky. Podle svědků křičel během incidentu Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Další z přítomných policistů útočníka postřelil a zadržel. Muž následně svým zraněním v nemocnici podlehl. Podle prvních náznaků šlo zřejmě o teroristický čin, uvedl belgický premiér Charles Michel.

Jedna z policistek byla při útoku zraněna vážně, utrpěla hluboké sečné rány v obličeji. Podle deníku La Libre se bude muset podrobit operaci, v ohrožení života ale není. Zranění druhé napadené policistky jsou lehká.

K útoku došlo krátce před čtvrtou hodinou u kontrolního stanoviště před budovou hlavní policejní stanice. Útočník údajně k policistkám přistoupil, z vaku vytáhl mačetu a okamžitě s ní začal sekat.

Postřeleného pachatele převezli ve vážném stavu do nemocnice. Na operačním stole svým zraněním podlehl. Jeho totožnost a motiv jeho činu jsou zatím neznámé.

Útok v Charleroi
Zdroj: Reuters

Premiér Charles Michel už útok odsoudil. Na základě „předběžných náznaků“ šlo podle něj o teroristický čin. Úřady ale stále shromažďují potřebné informace, dodal premiér, který kvůli útoku přerušil svou dovolenou v jižní Francii. V neděli by se měl zúčastnit zasedání bezpečnostní rady státu. Ze zahraničí se zpět do města urychleně vydal také starosta Paul Magnette.

Ministr vnitra Jan Jambon označil čin za odporný. „Jsem v myšlenkách s oběťmi, jejich milovanými i policií. Situaci velmi pečlivě sledujeme,“ ujistil. Útok už odsoudil i belgický premiér Charles Michel.

Právě jihobelgické Charleroi bylo jednou ze základen některých džihádistů podílejících se na loňských atentátech v Paříži i útocích v Bruselu letos v březnu.