Několik tureckých vojáků uteklo do Řecka, Ankara žádá jejich vydání

V řeckém přístavním městě Alexandrupolis v sobotu dopoledne přistál turecký vojenský vrtulník s osmi muži na palubě. Pasažéři po zmařeném státním převratu v Turecku, vyvolaném částí armády, požádali v Řecku o azyl. Posádka byla ihned zadržena řeckými úřady, Turecko žádá o jejich vydání.

V helikoptéře typu Blackhawk cestovalo osm vojáků. Na palubě byli podle řeckých úřadů dva majoři, čtyři kapitáni a dva rotmistři. Turecké úřady ale hovoří o dvou majorech, kapitánovi a pěti vojínech. Podle zpravodajky BBC v Řecku může zmatení plynout z toho, že si vojáci odstranili z uniforem označení svých hodností.

Stroj vyslal nouzový signál v 10:45 místního času a už o šest minut později přistál na severovýchodě Řecka. V řeckém vzdušném prostoru ji doprovázely dvě stíhačky. Celá posádka byla okamžitě zadržena kvůli ilegálnímu vstupu do země. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu ihned požádal řecké úřady o vydání všech členů posádky.

Ta ale v Řecku požádala o azyl a místní úřady se hodlají žádostí zabývat. „Budeme se řídit mezinárodním právem. Nicméně vezmeme v potaz, že je v jejich zemi viní z narušení ústavního pořádku a pokusu o svržení demokracie,“ uvedla mluvčí vlády premiéra Alexise Tsiprase Olga Gerovasiliová.

Vrtulník typu Blackhawk chtějí Atény podle ní Turecku vrátit, „jakmile to jen půjde“. Çavuşoglu následně na Twitteru napsal, že k vyhoštění vojáků dojde. Dozvěděl se to po telefonu od svého řeckého kolegy Nikose Kotziase. Řecko ale formálně tento krok zatím nepotvrdilo.

Neúspěšný puč si vyžádal přes 265 životů

Část turecké armády se pokusila o státní převrat v pátek pozdě večer. Puč se ale vládním silám prezidenta Erdogana podařilo zmařit a podle premiéra Binaliho Yildirima už je nyní situace v zemi plně pod kontrolou.

Prezidentský úřad nicméně vyzval občany, aby zůstali v ulicích, a zabránili tak dalšímu možnému pokusu o převrat. Pokus o puč si podle posledních informací vyžádal nejméně 265 mrtvých a 1440 zraněných.