Putin vzkázal demonstrantům: Nepolevím

Moskva - Desetitisíce lidí v Moskvě protestovaly proti vládě prezidenta Vladimira Putina. Lidé žádali nové parlamentní i prezidentské volby, odstoupení vládní garnitury, referendum o nové ústavě a očistu ruské policie a justice. Ruský prezident dal nicméně jasně najevo, že oslabení režimu nedopustí. Podle odhadů zpravodaje ČT v Rusku Pavla Vondry bylo v ulicích metropole víc než 50 tisíc lidí. Jeden z organizátorů akce Sergej Udalcov dokonce ohlásil účast 100 tisíc demonstrantů, ačkoli odhady policie byly i desetkrát nižší. Udalcov před davy prohlásil, že právě tyto akce už brzy Rusko osvobodí. Koordinační výbor svolává další demonstraci na 7. října.

Vladimir Putin dal jasně najevo, co si myslí o dnešních demonstracích v Moskvě. „Je pro nás nepřijatelné cokoli, co oslabuje zemi, co rozděluje společnost,“ prohlásil ruský prezident. Podle něj jsou „nepřípustná jakákoli rozhodnutí a kroky, jež by mohly vést k sociálním a ekonomickým otřesům“. Poznamenal nicméně, že debaty o budoucnosti země jsou v demokratickém státě možné. Je ale nutné naslouchat jeden druhému, dospívat ke vzájemnému pochopení a kompromisům.

Demonstranti žádali v ulicích Moskvy nové volby a nového prezidenta. „Naše země je ve slepé uličce a něco se musí okamžitě změnit. Tento pocit je den ode dne silnější,“ řekla jedna z protestujících. „Jeden člověk nemůže zůstávat tak dlouho u moci. Z demokracie pak nezbude nic než slupka,“ prohlásil další demonstrant.

Pochod vyústil na Sacharovově třídě, kde na mítinku promluvili představitelé opozice. „Snažíme se pokojně zbavit Rusko uzurpátora, který chce doživotně krást,“ prohlásil tady bývalý vicepremiér Boris Němcov. Přímo na mítinku policisté předali Udalcovovi a Němcovovi předvolání k výslechům.

Sergej Udalcov:

„Sto tisíc lidí v ulicích Moskvy zaručuje, že zakrátko osvobodíme Rusko od jha. Bojujeme za čestnou moc, za čestné volby.“

Dnešní protest se obešel bez větších potyček. Akce se kromě přívrženců liberální opozice účastnili i přívrženci krajní pravice, ale i anarchisté a vůbec poprvé se podobné protivládní akce zúčastnili také ruští komunisté. 

Opozice na závěr akce přijala „manifest svobodného Ruska“. Ten požaduje odstoupení vedení země a přijetí nového volebního zákona. Rovněž volá po nových parlamentních i prezidentských volbách. Žádá mimo to i novou ústavu, která by omezila moc hlavy státu. Protestní akce se odehrávají také v Petrohradu a v řadě dalších měst. Další akci pak svolal Udalcov na 7. října.

Akce oficiálně začala hodinu před polednem. Mnozí organizátoři ale chyběli, museli totiž na policii. Předvolání k výslechu vyslyšeli opoziční politik Ilja Jašin, bloger Alexej Navalnyj a televizní hvězdička Ksenija Sobčaková, dcera zesnulého petrohradského starosty, v jehož týmu začínal svou politickou kariéru i Putin. „Nálada je výborná. Jsem přesvědčen, že vše půjde dobře a většina z nás demonstraci stihne,“ doufal Navalnyj před výslechem. Na Twitteru pak napsal, že u vyšetřovatelů se sešlo tolik opozičníků, že jde o demonstraci uvnitř budovy.

Dmitrij Gudkov, poslanec Státní dumy, strana Spravedlivé Rusko:

„Je to snaha všechny zastrašit, urazit a ponížit. Proto jsme dnes tady. Nechceme se vracet do roku 1937.“

Naopak levicový politik Sergej Udalcov poslal vyšetřovatelům jen manželku s prohlášením, že se jako jeden z organizátorů demonstrace nemůže výslechu zúčastnit. „Jsem oficiálním žadatelem o povolení této akce. Vyšetřovatelům jsem proto vzkázal, že se k výslechu nemůžu dostavit. Že za dnešní setkání zodpovídám a musím tady být a kontrolovat veřejný pořádek,“ řekl.

Policie tvrdí, že jen vyšetřuje předchozí nepokoje. „Že se to děje v den volna a že výslech probíhá v den státního svátku, vzbuzuje ale velké pochybnosti, proč si policie na tom dává záležet těsně před velkou opoziční akcí,“ poznamenal zpravodaj ČT Vondra.

V centru Moskvy panovala přísná bezpečnostní opatření, všichni demonstranti museli projít bezpečnostními rámy. Policie vyčlenila 12 tisíc lidí, kteří kromě demonstrace měli dohlížet i na další sváteční akce. Pochod hlídali i jednotky těžkooděnců OMON, kterým se podle výstroje a přileb lidově přezdívá kosmonauti.

V Rusku je dnes svátek, země slaví Den Ruska sérií veselic a koncertů, z nichž hlavní se večer uskuteční na Rudém náměstí. Demonstranti se svolávali přes sociální sítě a události posledních dnů je vybudily k ještě větší aktivitě – ať už to bylo schválení protidemonstračního zákona, nebo třeba včerejší domovní prohlídky u předáků opozice. Včera byl podle Vondry jedním z nejfrekventovanějších hesel na Twitteru slogan Vítej, roku 1937, který naráží na Stalinovy čistky.

K poslednímu protestnímu pochodu došlo v Rusku 6. května, den před inaugurací staronového prezidenta Vladimira Putina. Tehdejší „pochod milionů“ vyústil v nebývale prudké střety s policií, které ruská justice řeší dodnes. Právě násilnosti z 6. května mají být důvodem dnešního výslechu Alexeje Navalného, Sergeje Udalcova, Ilji Jašina a několika dalších opozičních politiků.

„Protidemonstrační“ zákon platí již dnes

Prezident Putin minulý pátek podepsal kontroverzní zákon, který v některých případech až stonásobně zvyšuje pokuty za přestupky při demonstracích. Proti novému zákonu protestovali členové prezidentské rady pro lidská práva, výhrady zazněly i od Evropské unie. Zákon byl připraven tak, aby mohl postihnout už účastníky dnešního protestu.

Vydáno pod