Historický okamžik pro Švýcarsko: Nejdelším tunelem na světě projel první vlak

Švýcarsko otevřelo nejdelší a nejhlubší vlakový tunel na světě. Měří přes 57 kilometrů, což je zhruba vzdálenost mezi Prahou a Příbramí. Stavba pod Alpami má zkrátit a zlevnit nákladní dopravu mezi severem a jihem Evropy, někteří odborníci však upozorňují, že průlom v evropské železniční dopravě od ní čekat nelze. Pravidelný provoz začne v prosinci.

Švýcarský prezident Johann Schneider-Ammann prohlásil, že otevření tunelu je pro Švýcary historickou událostí. Věří, že projekt sblíží Evropu. „(Tunel) je součástí švýcarské identity,“ uvedl šéf Federálního úřadu pro dopravu Peter Fueglistaler.

Dva vlaky – každý z jednoho směru – vyjely v pravé poledne. Cesta tunelem trvala asi 25 minut. Soupravy vezly celkem tisíc lidí. Zájem byl mimořádný, cestovat tunelem chtělo 140krát víc lidí, než bylo k dispozici míst. Nakonec rozhodly losy.

„Jsou tu stovky návštěvníků, očekávaných hostů je asi 1300,“ informoval z místa redaktor magazínu Víkend MF Dnes Petr Čermák, který se díky akreditaci dostal do jednoho z prvních vlaků. Novináři budou následovat švýcarské občany.

Tunel Gotthard v číslech
Zdroj: BBC/ČTK

Oficiálního otevření se zúčastní kromě švýcarských vrcholných politiků mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Francois Hollande nebo italský premiér Matteo Renzi. Všichni také měli možnost se čerstvě otevřeným tunelem projet.

Merkelová ocenila práci švýcarských inženýrů, která pomáhá spojit sever Evropy s jihem. Poznamenala také, že tunel je dobrým příkladem projektu, který byl dokončen včas a u něhož se podařilo udržet na uzdě rozpočet. Projekt pochválil i Hollande. Renzi hovořil zase o tom, že zatímco někteří chtějí stavět zdi, Švýcarsko postavilo tunel.

Náklady na vybudování dvoutubusového Gotthardského železničního tunelu dosáhly v přepočtu téměř 300 miliard korun. Projekt odsouhlasili v roce 1992 švýcarští voliči v referendu. 

Tunel začíná na severu u města Ersfeld, jižní část ústí u obce Biasca. Na jeho ražbě se podílelo asi 2500 horníků, přičemž vytěžili horninu o objemu pěti pyramid v Gíze. Několika z dělníků, kteří při stavbě zemřeli, byl přímo v tunelu odhalen památník.

PODÍVEJTE SE na záběry z Gotthardského tunelu (zdroj: EBU)

Nový úpatní tunel vede v nadmořské výšce zhruba 500 metrů a razí si cestu skrz horu, která má přes 2,5 kilometru. „Ve Švýcarsku se dopravní stavby staví podle celkové koncepce. Už před vlastním projektem Gotthardu se stanovilo, že z Curychu do Lugana na jihu země má být jízdní doba vlakem něco pod dvě hodiny,“ poznamenal dopravní expert Michal Drábek.

Tunel je významný pro mezinárodní dopravu a tranzit přes Alpy. Švýcaři dost omezují provoz po dálnici a jsou nuceni nabídnout alternativní železniční spojení.
Michal Drábek
ČVUT

Podle médií by trasou za několik let mělo jezdit na 300 vlaků denně rychlostí až 270 kilometrů za hodinu. 

Bezpečnostní opatření jsou přísná. „V každém směru jsou dvě bezpečnostní zastávky. Do tunelu nesmí být vpuštěn závadný vlak nebo takový, kde se náklad vychyluje z profilu nebo kde se zahřívají ložiska či obsahuje nebezpečné věci. Na příjezdových tratích bude celá řada detektorů, které případně dají vědět zabezpečujícímu systému, který vlak zastaví, ještě než vjede dovnitř,“ konstatoval Drábek.

Na obou stranách jsou zásahová centra se záchrannými vlaky. „Systém je navržen tak, aby byl bezpečný ještě dřív, než přijdou záchranáři, třeba aby se nešířil kouř z jednoho tubusu do druhého a cestující mohli uniknout ventilačními šachtami. Opravdu se myslelo na detaily,“ podotkl expert.

Nové železniční spojení zkrátí cestu z Curychu do Milána o hodinu. Ekologové si od něj slibují snížení počtu 1,2 milionu nákladních aut, jež každoročně používají alpské silnice. Řada expertů však varuje před očekáváním průlomu v evropské železniční dopravě. Třeba německé dráhy (DB) stavbu označují za „milník“, upozorňují zároveň, že jde „teprve o první krok“.

Odborníci poukazují mimo jiné na zatím nedobudované potřebné napojení z Německa. K tomu patří i odpovídající nákladová nádraží, v nichž by mohly být k průjezdu pod Alpami sestavovány soupravy dlouhé až 740 metrů. Mnohé je nutné dostavět i ve Švýcarsku a v Itálii, kam gotthardská trať míří.

Gotthardský tunel
Zdroj: ČT24

Dosud patřil titul nejdelšího tunelu světa japonskému železničnímu tunelu Seikan, který spojuje ostrovy Honšú a Hokkaidó. Jeho délka činí necelých 54 kilometrů.

Silniční tubusy jsou mnohem kratší. Stejnojmenný Gotthardský tunel pro automobily měří 16,9 kilometru. Nejdelší silniční tunel je pak pouze poloviční v porovnání se Seikanem. Je to norský Laerdalský tunel mezi Oslem a Bergenem, který měří necelých 25 kilometrů.

Nejdelší železniční tunely na světě
Zdroj: ČTK

Nejdelší železniční tunel v České republice se nachází na trati Lužná u Rakovníka – Žatec – Chomutov v blízkosti obce Březno. Byl uveden do provozu v roce 2007 a měří necelé dva kilometry.

  • Je součástí švýcarských tunelů, jejichž výstavba má přijít asi na 370 miliard korun. První gotthardský tunel byl zprovozněn již v roce 1882, byl ale ve velké nadmořské výšce a železnice k němu musela vystoupat mnoha serpentinami, aby na druhé straně stejně složitě zase sestupovala. V roce 1980 byl zprovozněn dálniční tunel pod Gotthardským průsmykem. V roce 2012 švýcarská vláda rozhodla o stavbě druhého silničního tunelu pod Gotthardským masivem. Letos stavbu Švýcaři odsouhlasili v referendu.