Letadlo před pádem hlásilo kouř na palubě. Pátrání po černých skříňkách pokračuje

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) oficiálně potvrdil, že havarované egyptské letadlo před pádem vyslalo hlášení o kouři na palubě. Příčiny jeho pádu ale stále zůstávají dál nejasné. Pátrací týmy nyní třetím dnem hledají ve Středozemním moři další trosky a snaží se najít černé skříňky. Na palubě airbusu egyptských aerolinek EgyptAir cestovalo celkem 66 lidí.

Identifikační systém letadla ACARS ukazuje na to, že elektronické detektory před havárií informovaly o kouři na palubě. Německý odborník Tim van Beveren reportérům ze stanice Deutsche Welle řekl, že kouř byl nejprve detekován na jedné z toalet, už o minutu později zřejmě oheň elektronické systémy letadla vyřadil z provozu.

„BEA potvrzuje, že systém ACARS vyslal krátce před ukončením datových přenosů zprávy hovořící o kouři v kabině… Nevytváříme z toho žádné závěry, jakákoli možná vysvětlení jsou pouze domněnkami,“ řekl mluvčí úřadu Sébastien Barthe. Podle něj však detekce kouře ukazuje na to, že v letadle hořelo.

Systém ACARS předává prostřednictvím satelitů či radiofrekvencí z letadla na zemi krátká automatická hlášení, která se týkají nesrovnalostí, závad nebo vysazení některého ze systémů. 

Letadlo EgyptAir hlásilo kouř na palubě (zdroj: ČT24)

Příčina havárie zatím není jasná a ve hře je řada možných vysvětlení. Strmý pád letadla z výšky přes deset kilometrů mohla způsobit technická závada, chyba či úmysl pilota i teroristický útok.

Egyptská armáda v pátek našla první hmatatelné důkazy o havárii, když se jí asi 300 kilometrů od přístavního města Alexandrie podařilo objevit části letadla, zavazadla a ostatky cestujících.

Oblast pádu airbusu už třetí den od časného rána opět pročesávají letadla a lodě celkem šesti států, které se na akci vedené Egyptem podílejí. Jejich hlavním úkolem bude najít další části vraku a zejména černé skříňky.

Stroj mířící z Paříže do Káhiry, na jehož palubě bylo 56 cestujících a deset členů posádky, zmizel z obrazovek radarů ve čtvrtek brzy ráno krátce před plánovaným přistáním v egyptském hlavním městě. Nehodu nikdo nepřežil. Mezi oběťmi je 30 Egypťanů, 15 Francouzů a občané dalších zemí. S pozůstalými po francouzských obětech se v sobotu sejde francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.