Předák Pegidy dostal za podněcování nenávisti pokutu

Předák hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) Lutz Bachmann musí zaplatit pokutu 9600 eur (asi 260 000 korun) za podněcování nenávisti vůči uprchlíkům. Prokuratura původně žádala sedm měsíců vězení, obhajoba usilovala o jeho osvobození. Rozsudek není pravomocný.

Bachmann se dopustil podněcování nenávisti v září 2014 svými komentáři na Facebooku, kde označil uprchlíky za „dotěrný hmyz“, „odpad“ a „špinavou pakáž“.

Bachmannova obhájkyně už v dubnu vyzvala soud k tomu, aby jejího klienta zbavil obvinění. Podle ní se Bachmann už dříve na jedné z demonstrací Pegidy za svá slova omluvil. Soud ale na požadavek nepřistoupil.

Následně se snažila zpochybnit, že se Bachmannovy výroky mohly na Facebooku dostat k široké veřejnosti. Zároveň tvrdila, že nelze prokázat, že urážlivá slova napsal na svůj profil přímo její klient. Takové stanovisko ale odmítli znalci a nepřiklonil se k němu ani soud.

Lutz Bachmann jako Adolf Hitler
Zdroj: ČT24/Facebook

Bachmann zveřejňoval kontroverzní příspěvky na Facebooku opakovaně. Loni v lednu se na sociální síti objevila fotografie, na níž měl malý knírek pod nosem a byl nalíčen jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Kvůli tomuto incidentu musel nakrátko vedení Pegidy opustit, po měsíci se do něj ale vrátil.

Proces s Bachmannem provázel velký zájem veřejnosti. Při prvním jednacím dnu před dvěma týdny byla soudní síň zcela naplněná a asi 50 zájemců se do ní nedostalo. Dnes se před soudní síní shromáždily tři desítky příznivců Pegidy, kteří přišli vyjádřit Bachmannovi podporu.