Po žertíku s Hitlerem skončil šéf německého hnutí Pegida

Drážďany - V reakci na vlnu kritiky kvůli fotografii, na níž se nechal vyobrazit s patkou a knírkem jako nacistický vůdce Adolf Hitler, rezignoval dnes na svou funkci šéf kontroverzního německého hnutí Pegida Lutz Bachmann. Potvrdil to německému deníku Bild, byť zpočátku celou aféru odbyl jako „žert“.

„Ano, jako předseda končím,“ řekl Bachmann Bildu. Už předtím německé zpravodajské servery s odvoláním na zdroje uvnitř Pegidy spekulovaly, že zakladatel hnutí bude muset odejít.

„Upřímně se omlouvám všem občanům, kterých se dotkly mé příspěvky. Byla to neuvážená vyjádření, která bych dnes už neudělal. Mrzí mě, že jsem tím uškodil zájmům našeho hnutí, a vyvozuji z toho důsledky,“ uvedl Bachmann v oficiálním prohlášení, které Pegida umístila na Facebook. V oficiálním vyjádření se také distancovala od fotografie a vyjádřila lítost nad celou aférou. „Lutz Bachmann má mnoho zásluh na činnosti Pegidy. Dostal hnutí do ulic a do médií a spolu s námi se mu podařilo mobilizovat a nadchnout desítky tisíc lidí,“ uvedla v prohlášení mluvčí Pegidy Kathrin Oertelová.

Bachmannova mluvčí Kathrin Oertelová uvedla, že fotku pořídila u holiče u příležitosti vydání audioknihy k satirickému románu Timura Vermese Už je tady zas, který popisuje Hitlerův návrat do současného Německa. Herec Christoph Maria Herbst dal snímek následně na Facebook a ve středu jej otiskl Bild. Fotografie byla pořízena loni v září.

„Člověk si musí umět udělat legraci sám ze sebe,“ vysvětlovala Oertelová. Fotografie ale pobouřila i některé vrcholné představitele Pegidy. „S ničím takovým nechci nic mít. Tady jde o celé hnutí, a ne jen o jednoho člověka,“ reagoval Rene Jahn z vedení Pegidy. Už před oznámením Bachmannovy rezignace řekl, že se dnes večer sejde vedení hnutí, aby z chování zakladatele Pegidy vyvodilo příslušné důsledky. „Kdo se v politice nalíčí jako Hitler, je buď naprostý idiot, nebo nácek,“ prohlásil německý vicekancléř a sociálnědemokratický předseda Sigmar Gabriel.

Zakladatel hnutí Pegida (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu) Bachmann zatím vždy zdůrazňoval, že není rasista a že necítí nenávist vůči cizincům. Od rasistických projevů demonstrantů tohoto hnutí se pokaždé distancoval. Pod jménem Lutz Bachmann se ale v komentářích na sociálních sítích objevilo několik nenávistných projevů vůči přistěhovalcům. Na dotaz Bildu, zda je autorem těchto výroků, Bachmann neodpověděl a pouze poznamenal, že soukromé záležitosti odmítá komentovat. Státní zastupitelství v Drážďanech jej vyšetřuje kvůli možnému podněcování nenávisti. „Poté, co se dnes tyto úryvky objevily ve všech médiích, prověřuje státní zastupitelství v Drážďanech podezření ze spáchání trestného činu,“ prohlásil mluvčí státního zastupitelství Wolfgang Klein.

Vyučený kuchař Bachmann má podle německých médií za sebou poměrně pestrou minulost, v níž nechybí opakované zatčení pro různé trestné činy a útěk před zákonem do Jihoafrické republiky. Ačkoli se v Africe skrýval pod falešnou identitou, byl brzy zadržen a dopraven do německého vězení. Podle serveru Tagesschau strávil za mřížemi celkem tři roky a později byl dvakrát přistižen s dávkou kokainu. Odsouzen byl za loupežné přepadení, obchod s drogami a neplacení alimentů. 

Divokou minulost skryl Bachmann za masku populismu. V ulicích Drážďan brojí proti azylantům, extremistům, médiím nebo politikům. Drážďanské hnutí Pegida vzniklo před několika měsíci, na jeho demonstrace ale chodí desetitisíce lidí.

Bachmanna jako mediální tvář Pegidy nahradí Oertelová. V rozhovorech se zapsala nepodloženými spekulacemi o počtech nelegálních přistěhovalců nebo kostelů a mešit ve Francii. „Například v jižní Francii je v současnosti víc mešit než kostelů,“ prohlásila například v televizi MDR.

Kathrin Oertelová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod