Obama pochválil Merkelovou a Němce za „odvážný postoj“ k migrační krizi

Americký prezident Barack Obama pochválil „odvážný postoj“ kancléřky Angely Merkelové a mnohých dalších Němců k uprchlické krizi, během níž do Německa jen loni dorazil více než milion běženců. Obama se tak vyjádřil v rozhovoru pro sobotní německý list Bild. Kancléřka Merkelová a představitelé Evropské unie v sobotu navštíví turecký Gaziantep, kde posoudí situaci syrských uprchlíků.

„Myslím, že postoj kancléřky Merkelové v uprchlické krizi, stejně jako mnoha Němců, byl odvážný,“ řekl prezident Spojených států, podle kterého Merkelová prokázala „skutečné morální a politické vedení“. Německo by nemělo nést celé břímě migrační krize, dodal Obama, podle kterého „nedávná dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem (o migraci) byla krokem ke spravedlivějšímu rozdělení této odpovědnosti“.

Obama: Merkelová je strážkyně Evropy

Americký prezident v rozhovoru pro Bild vyslovil názor, že díky Merkelové se angažovanost Německa na mezinárodní politické scéně zvýšila a že země teď hraje „větší roli“. Obama v tomto ohledu ocenil jako „rozhodující“ německou účast na jednáních o íránském jaderném programu nebo na přípravě loňské pařížské dohody o boji proti klimatickým změnám.

Obama také řekl, že Merkelová byla s to zajistit „zachování evropské jednoty během ruské agrese proti Ukrajině“. Merkelovou označil za „strážkyni Evropy“. Podle něho jde o pragmatickou političku, která se zaměřuje na to, čeho je skutečně možné docílit. „Když něco řekne, tak si to i myslí. Když řekne, že něco udělá, udělá to. Důvěřuji jí,“ prohlásil Obama s tím, že je „hrdý, že Angela je jeho přítelkyně“.

V pátek se Obama setkal s britským premiérem Davidem Cameronem a podpořil setrvání Británie v Evropské unii. Členství v EU podle Obamy přispívá k bezpečnosti i k hospodářské prosperitě Spojeného království a je v nejlepším zájmu Londýna i Washingtonu.

V neděli prezident Obama navštíví průmyslový veletrh v severoněmeckém Hannoveru a v pondělí se zúčastní „neformálního setkání“ s kancléřkou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a premiéry Británie a Itálie Davidem Cameronem a Matteem Renzim. Jednat s nimi má o „významných mezinárodních otázkách“. 

Merkelová v Turecku posoudí situaci syrských uprchlíků

Kancléřka Merkelová spolu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem v sobotu navštíví turecký Gaziantep, kde posoudí situaci syrských uprchlíků. Setkat se mají s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Představitelé Německa a Evropské unie chtějí na místě posoudit realizaci březnové dohody mezi Bruselem a Ankarou o zastavení migrační krize, která od loňského léta vyústila v příliv více než milionu uprchlíků do Evropy. Jednou z částí dohody je i finanční pomoc Evropské unie, z níž má být mimo jiné financován pobyt běženců v uprchlických táborech na jihovýchodě Turecka. Tento pobyt má být pro uprchlíky natolik snesitelný, aby nepociťovali potřebu stěhovat se dál do Evropy.

Tok uprchlíků do sousedního Řecka se v posledních týdnech prudce snížil poté, co Atény na základě migrační dohody s Ankarou začaly běžence vracet do Turecka. Přesto příliv imigrantů mířících na řecké ostrovy přes turecké území neustal úplně, což se dál klade za vinu zejména aktivitě převaděčů, kteří běžence k cestě povzbuzují a z jejich přepravy mají zisk.