Sládci uvařili pivo z dob Ježíše: Do božské chuti daleko, zázrak se prý nekonal

Jak asi chutnalo pivo kolem biblického roku 0? Sládci v Jeruzalémě se to nyní rozhodli zjistit a uvařili mok podle prastaré receptury. První reakce podle všeho ale nebyly příznivé. Že Ježíš při jednom ze svých zázraků měnil vodu zrovna ve víno, prý není příliš překvapivé – dodávají s lehkým úsměvem.

Svaté město, křižovatka náboženství, město vášní a naděje. Přezdívek má Jeruzalém spoustu, za kolébku pivovarnictví ale nikdy příliš neplatil. Místní sládci se to teď snaží změnit. Vracejí se k receptuře staré víc než dva tisíce let a využívají obilných klasů, ze kterých se tehdy ve Svaté zemi vařilo.

Snaha použít prastarý druh obilných klasů se ale ukázala jako těžko splnitelná – podobný totiž už dnes v přírodě není. S genetickou úpravou proto pomohli vědci z univerzity v Tel Avivu.

Výsledkem je kalný nápoj skoro bez pěny, který překvapil i samotné tvůrce. Má zhruba tři procenta alkoholu a poměrně netradiční chuť ovoce, aniž by v něm nějaké bylo. Vše totiž ovlivňuje právě struktura obilného klasu.

V izraelském pivovaru sáhli po receptuře z dob Ježíše (zdroj: ČT24)

„Historici říkají, že pivo pochází z této části světa, z okolí Blízkého východu, tehdejší Mezopotámie. Do Evropy se údajně přesunulo poté, co sem Římani přivezli víno,“ vysvětluje majitel pivovaru Herzl Itai Gutman.

Naopak víno si svou tradici v Izraeli udrželo a na rozdíl od piva se taky pravidelně objevuje v Bibli. Ti, kdo čerstvě uvařenou várku piva ochutnali, tvrdí, že je to vzhledem k chuti poměrně pochopitelné. Další výrobu neplánují ani sládci - 20 litrů podle nich minimálně pro teď bohatě stačilo.

Vydáno pod