Starosta Londýna Johnson: Obamovy rady k EU jsou bizarní a pokrytecké

Boris Johnson, starosta Londýna a zároveň vůdce kampaně podporující odtržení Velké Británie od Evropské unie, zkritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu za jeho chystané doporučení, aby země zůstala součástí osmadvacítky. Johnson prohlásil, že Spojené státy by se nikdy o svou suverenitu nedělily a považuje proto Obamovu radu za pokryteckou a bizarní.

„Považuji za zcela bizarní, že nás o vzdávání se své vlastní suverenity poučují Američané,“ rozohnil se Johnson a uvedl, že Spojené státy by o předání svých pravomocí ani ve snu neuvažovaly. „Ze samé podstaty je to pokrytecké, pokud se to skutečně chystá říci,“ dodal na adresu amerického prezidenta. 

V Británii oblíbený Obama příští týden navštíví Londýn a nehodlá tajit svou podporu britskému členství v Unii. Obamův bezpečnostní poradce Ben Rhodes potvrdil, že Obama Britům „jako přítel“ poradí, že Spojenému království se povede ekonomicky i politicky lépe uvnitř EU.

V Británii v pátek začala oficiální kampaň před referendem o setrvání země v Evropské unii, které se bude konat 23. června. Volební komise určila dva oficiální tábory, které v nadcházejících deseti týdnech budou bojovat o přízeň voličů. Johnson stojí v čele odpůrců členství v EU Vote Leave, kampaň za setrvání země v Unii Britain Stronger in Europe vede premiér David Cameron.

  • Referendum o setrvání, či vystoupení Velké Británie z EU se uskuteční 23. června.