Číňané z oblasti sporných ostrovů bezohledně vytlačují rybáře

Ambice Číny v Jihočínském moři, kde si Peking staví umělé ostrovy, mají negativní dopad na místní obyvatele. Číňané z řady míst vytlačují filipínské i vietnamské rybáře, kteří tak přicházejí o živobytí. A někteří se bojí i o život – čínské pobřežní hlídky s nimi totiž nejednají v rukavičkách. Rozpínavost Číny odsoudili i zástupci zemí G7.

Ministři zahraničí G7, tedy USA, Británie, Kanady, Francie, Německa, Itálie a Japonska, se postavili proti „jakémukoli nátlaku, zastrašujícím a provokativním jednostranným akcím, které by mohly ohrozit stabilitu v oblasti Jihočínského moře“.

V prohlášení varovali zejména před snahou kontrolovat další území a budování základen pro vojenské účely. Spory by měly být řešeny „v dobré víře a v souladu s mezinárodním právem“, uvedli zástupci G7.

Reakce Číny na sebe nenechala dlouho čekat, i když v prohlášení nebyla přímo jmenována – Peking se ohradil, že má legitimní nárok na sporné ostrovy a G7 by měla přestat s „nezodpovědnými poznámkami, a naopak začít hrát konstruktivní roli, pokud jde o snahy dosáhnout míru a stability v regionu“.

Spratlyho ostrovy
Zdroj: ČT24
  • Čína si dělá nároky na většinu Jihočínského moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu.
  • Peking považuje za svou oblast Spratlyho a Paracelských ostrovů, které si nárokuje i Vietnam, Malajsie, Brunej, Filipíny a Tchaj-wan.

Čína na umělých ostrovech staví ranveje, přístavy a další prvky. To ovlivňuje každodenní život místních obyvatel, zejména pak rybářů. „Když mě nutí, abych odplul pryč, hádám se s nimi. Chci vidět jejich doklady. Ukážou mi jen čínskou vlajku, a tím to hasne,“ prohlásil jeden z filipínských rybářů Renato Etac, který uvedl, že naposledy po sobě s čínskou pobřežní stráží házeli dokonce kameny.

Rybářské spory v Jihočínském moři
Zdroj: ČT24

V podobné situaci se pravidelně ocitají také rybáři z dalších zemí lemujících Jihočínské moře. Čína v oblasti buduje umělé ostrovy a své teritorium si pečlivě hlídá. „Situace je znepokojivá. Když nám budou Číňané ničit lodě, nejen že přijdeme o jediný majetek, ale ohrozí tím i naše životy,“ konstatoval vietnamský rybář Tran Lan.

To čínští rybáři si mnou ruce. „Je to teď mnohem lepší. Dřív jsme neměli pořádné vybavení a stát nám nijak nepomáhal. To se hodně změnilo,“ chválí Peking Li Sien-čchuan. Podle něj stačí zavolat a do tří hodin už čínská hlídka zasahuje na daném místě.

Rybolov je hlavní částí vzájemně prospěšné spolupráce mezi Čínou a jejími sousedy. Případné spory řešíme přátelským jednáním.
Lu Kchang
mluvčí čínského ministerstva zahraničí
Horizont: Rybářské spory v Jihočínském moři (zdroj: ČT24)

Čína přesouvá na umělé ostrovy i raketové systémy. Únorové satelitní snímky z ImageSat International (ISI) ukázaly dvě baterie o síle osmi odpalovacích zařízení raket země-vzduch, které Peking vyslal na ostrov Woody, jenž je součástí Paracelských ostrovů. Na snímcích je vidět i radarový systém.

Později téhož měsíce americká stanice Fox News informovala, že se na stejném ostrově objevily čínské stíhačky J-11 a JH-7.

Čínské úřady ale vyšší vojenskou aktivitu v oblasti vytrvale popírají - včetně rozmísťování zbraní. Takový krok na druhou stranu považují za oprávněný. „Umisťování našich obranných zařízení na našem území je záležitostí naší obrany a je to plně v souladu s mezinárodním právem,“ zdůraznil v únoru mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hong Lei.