Pentagon: Čína rozmístila rakety na sporném ostrově, ukázaly to satelitní snímky

Čínská armáda umístila na jednom ze sporných ostrovů v Jihočínském moři baterie raketových odpalovacích zařízení. Informovala o tom televize Fox News, která získala satelitní snímky. Následně to potvrdil Pentagon i Tchaj-wan. Peking ale zprávu popřel. Šéf Bílého domu Barack Obama předtím spolu s lídry národů jihovýchodní Asie vyzval k mírovému řešení napětí v Jihočínském moři.

Jihočínské moře je kvůli geopolitické důležitosti i zásobám ropy a plynu předmětem sporů mezi Čínou a dalšími zeměmi regionu. Peking v poslední době stupňuje napětí v regionu militarizací sporných ostrovů. V uplynulých dvou letech zastavěl tři tisíce akrů na sedmi útesech. Na třech umělých ostrovech má k dispozici tří přistávací dráhy.

Nedělní snímky z ImageSat International (ISI) ukazují dvě baterie o síle osmi odpalovacích zařízení raket země-vzduch, které Peking vyslal minulý týden na ostrov Woody, jenž je součástí Paracelských ostrovů. Na snímcích je vidět i radarový systém.

Nejmenovaný americký armádní činitel Reuters potvrdil, že došlo ke „zjevnému rozmístění“ těchto raket na ostrově. Peking to sice odmítl – takový krok ovšem považuje za legitimní. „Umisťování našich obranných zařízení na našem území je záležitostí naší obrany a je to plně v souladu s mezinárodním právem,“ zdůraznil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hong Lei.

Čínský ministr zahraničí Wang I označil zprávu o raketách za „výplod západních médií“. Novináři by se podle něj měli víc než na prostředky obrany soustředit na majáky, které tam Čína vybudovala, aby bezpečně provázely lodě. Na ostrovech mají působit rovněž meteorologové.

„Co se týká omezených a potřebných prostředků naší obrany, které jsme postavili na ostrovech a které jsou spravovány čínským personálem – tak to je v souladu s naším právem na sebeobranu. A k tomu je Čína oprávněná na základě mezinárodního práva. O tom nemá cenu diskutovat,“ prohlásil šéf čínské diplomacie.

Opatrně reagoval Tchaj-wan. „Zainteresované strany by měly společně usilovat o udržení míru a stability v oblasti Jihočínského moře a vzdát se podnikání jakýchkoli jednostranných kroků, které by zvýšily napětí,“ řekl Reuters mluvčí tchajwanského ministerstva obrany David Lo.

Snižovat napětí se snaží i americký prezident. „Jakékoli neshody mezi těmi, co si činí (územní) nároky, musí být vyřešeny mírově prostřednictvím zákonných opatření, jako je nastávající rozhodnutí arbitráže založené na dohodě OSN o mořském právu, kterou jsou strany povinny respektovat a podřídit se jí,“ prohlásil Obama po summitu společenství ASEAN v kalifornském sídle Rancho Mirage.

Diskutovali jsme další kroky v Jihočínském moři, včetně návrhu na zákaz militarizace sporných území. Přitom musí být zajištěno právo na neomezené využívání tohoto teritoria v námořní dopravě.
Barack Obama

Čína si dělá nároky na většinu Jihočínského moře, kde místy soupeří s podobnými nároky Vietnamu, Malajsie, Bruneje, Filipín a Tchaj-wanu. Washington dlouhodobě zpochybňuje snahy Číny kontrolovat oblast včetně námořních cest. K jednomu z Paracelských ostrovů se před několika týdny přiblížil americký torpédoborec. Čína tehdy varovala, že to bude mít důsledky.