Sulík: Slovenská pravice se přiblížila sestavení vlády

Pravicové strany, které slovenští voliči při sobotních volbách vyslali do Národní rady, se přiblížily k sestavení nové vlády. Prohlásil to předseda Svobody a solidarity Richard Sulík, jehož strana v hlasování skončila druhá. Prezidentské pověření sestavením vlády sice drží šéf vítězného Smeru Robert Fico, spolupráci s ním ale většina partají odmítá.

„Posunuli jsme se o krok vpřed k široké pravicové a stabilní koalici, která bude mít 87 mandátů,“ prohlásil šéf SaS Sulík poté, co necelé dvě hodiny jednal v Liberálním domě s Borisem Kollárem, slovenským podnikatelem a šéfem mladého hnutí Sme rodina. To ve víkendových parlamentních volbách získalo necelých sedm procent hlasů a s nimi i jedenáct křesel ve stopadesátičlenné Národní radě.

Slovenská média v posledních dnech publikují materiály, které by kolem Kollára mohly vzbudit kontroverze. Existují prý policejní složky z 90. let, kde má být obviňován z pašování heroinu pro slovenskou mafii, anonymní odesilatel médiím poskytl i deset let staré Kollárovy fotografie s bossem bratislavského podsvětí Jurajem Ondrejčákem.

Kollár tvrdí, že kompromitující kampaň proti němu vedou lidé napojení na Ficův Směr, aby případnou pravicovou koalici zdiskreditovali. Sulík prohlásil, že se věnuje podstatě (sestavované vládě) a medializované informace neřeší.

Kromě SaS a Kollárova hnutí by v šestičlenné pravicové koalici mělo podle Sulíkových představ usednout ještě uskupení občanských aktivistů Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s devatenácti křesly, slovensko-maďarská strana Most-Híd s jedenácti mandáty a liberálně-konzervativní Sieť s deseti křesly. Formaci má doplnit také patnáct hlasů nacionalistických konzervativců ze Slovenské národní strany (SNS).

Rozhodující hráči: Národovci a Most-Híd

Šéf národovců Andrej Danko ovšem v úterý prohlásil, že bude jednat jen s politikem pověřeným sestavením vlády – a tím je v tuto chvíli předseda Smeru Robert Fico. „Společný průnik se daří nacházet,“ podotkl Sulík po jednání s Kollárem. „Až od prezidenta Andreje Kisky dostanu pověření na sestavení vlády, setkám se i s Andrejem Dankem. Potom uvidíme, zda koalice vznikne, nebo ne.“

SNS se po volbách stala bohatou nevěstou; některé strany se před hlasováním zpěčovaly spolupráci s národovci, poté, co v parlamentu usedla i kryptofašistická Ľudová strana Mariana Kotleby se ale ze SNS podle komentátorů stal pro většinu přijatelný partner. Bez jeho hlasů navíc nejde sestavit ani pravicovou, ani levicovou vládu.

Zpravodaj Miřejovský: SNS je pragmatická a ochotná k pravicové i levicové koalici (zdroj: ČT24)

Druhým rozhodujícím faktorem je postoj Mostu, který hájí zájmy maďarské menšiny a jehož předseda Béla Bugár až dosud spolupráci se SNS odmítal. Odmítavé postoje navíc zaznívají i z druhé strany. „Nevidím důvod ke spolupráci. Ve straně máme něco historicky dané,“ prohlásil ve středu šéf SNS Danko a ani podle zdrojů ze sekretariátu, na které se odkazují slovenské Hospodárské noviny, nemají národovci zájem se s Mostem dohodnout.

I bez Mostu by ale Sulík mohl vytvořit vládu, v parlamentu by ovšem držela pouze nejtěsnější možnou většinu šestasedmdesáti hlasů.