Spor o mobil kalifornského střelce: Za Applem stojí Google, za FBI pozůstalí

Někteří z pozůstalých obětí při teroristickém útoku v americkém San Bernardinu chce vědět, proč k události došlo. Podporují tak žádost FBI, aby firma Apple umožnila odblokovat mobil kalifornského střelce, uvedla agentura Reuters. Avšak technologické firmy trvají na ochraně soukromí svých uživatelů, upozorňuje deník Financial Times.

Apple se postavil proti soudnímu příkazu, aby pomohl vyšetřovatelům z FBI „odemknout“ telefon jednoho z dvojice radikálů Syeda Farooka, kteří v prosinci v San Bernardinu postříleli celkem 14 lidí.

Podle ředitele firmy Apple Tima Cooka by technologický zásah ohrozil bezpečnost zákazníků. V jeho postoji ho podpořily i další firmy z oboru. Spoluzakladatel komunikační aplikace WhatsApp a člen představenstva Facebooku Jan Koum napsal, že by nemohl více souhlasit s tím, co Apple tvrdí.

„Nesmíme dovolit, aby byl stanoven nebezpečný precedens. Dnes je v ohrožení naše svoboda,“ uvedl Koum. Stanovisko Applu je důležité i podle šéfa Googlu Sundara Pichaie. „Nutit firmy, aby umožnily hacking, může ohrozit soukromí uživatelů,“ prohlásil Pichai na svém twitterovém účtu.

Pichai uvedl, že vyvíjí bezpečné produkty s cílem uchránit informace svých zákazníků. Umožňují přitom přístup k údajům podle právního řádu. „Jde ale o něco úplně jiného, než žádat firmu, aby umožnila nabourání zákazníkových zařízení a dat. Mohl by to být problematický precedens,“ tvrdí Pichai.

Podle ředitele FBI Jamese Comeyho nebylo cílem jejich žádosti, aby byl ustaven právní precedens, ale spíš aby zajistili spravedlnost pro oběti a vyšetřili další možné hrozby. „Čtrnáct lidí bylo zabito a životy mnoha dalších byly zničeny. Dlužíme jim důkladné a profesionální vyšetřování podle zákona,“ uvedl Comey.

Firmu Apple za přístup pokáralo americké ministerstvo spravedlnosti a vyzvalo ji, aby respektovala rozhodnutí soudu. Případem se nyní bude zabývat federální soud, jednání je naplánováno na 22. března.

Za žádost FBI se postaví i právní zástupce obětí

Advokát rodin obětí a poškozených Stephen Larson se chystá podat k soudu právní zprávu, takzvaný friend-of-the-court, kterým chtějí podpořit původní verdikt soudu. „Zasažení mají největší zájem na tom zjistit, proč k té strašlivé události došlo, co může naše vláda a policie udělat, aby všichni, co byli zapojeni, byli přivedeni před spravedlnost, a zajistit, aby už znovu k něčemu takovému nedošlo,“ cituje Larsona web Mashable.

Stali se cílem teroristů a potřebují vědět, jak se to mohlo stát.
Stephen Larson
právní zástupce

Podle jihokalifornských novin The Press-Enterprise zvolí podobný postup i okresní prokurátor ze San Bernardina Mike Ramos. Podle něj je vyjádření Applu „fackou obětem“. Ovšem ne všichni sdílí názor, že by měl Apple vyhovět. „Vím, že je lákavý argument, že bychom měli umožnit vládě přístup k soukromým informacím, aby se lidé cítili bezpečně. Argumentuje se tím, že lidé, kteří neporušují zákon, nemají co skrývat. I když to může být pravda, americkým občanům bylo zajištěno právo na soukromí a požadavek FBI porušuje toto právo,“ zmínila exmanželka jedné z obětí Karen Faganová.

Apple navrhuje výbor z expertů na technologie, výzvědné služby a občanské svobody

Apple navrhl, aby americká vláda vytvořila výbor, který by se zabýval problematikou šifrování mobilních telefonů. Expertní skupina by prý mohla pomoci vyřešit spor mezi Applem a vyšetřovateli kvůli odblokování dat v telefonu podezřelého zločince. „Apple by se do takového úsilí rád zapojil,“ uvedla firma.

Nejnovější typy telefonů iPhone používají šifrovací techniku, kterou nyní nedokáže prolomit ani výrobce Apple. Americké úřady podle agentury AP nežádají, aby Apple přímo šifrování narušil, ale aby zablokoval bezpečnostní opatření, která brání pokusům uhádnout přístupový kód k telefonu iPhone 5C, který vlastnil Syed Farook.

obrázek
Zdroj: ČT24

Apple by měl na příkaz soudu v telefonu vypnout funkci automatického mazání. Ta se aktivuje po deseti neúspěšných pokusech o zadání přístupového hesla. Firma by tak měla vyšetřovatelům pomoci s vkládáním možných vstupních hesel elektronicky. Má se za to, že Farook používal čtyřciferné heslo, což znamená, že existuje 10 tisíc možných kombinací.