Pro Česko je hrozbou pouze dovezená nákaza, říká o viru zika Prymula

Hyde Park s Romanem Prymulou: Virus zika se projevuje jako běžná chřipka (zdroj: ČT24)

Česká republika je mimo tropické pásmo, proto jediné riziko představují importované nákazy, řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula v pořadu Hyde Park. Loni v květnu ohlásila Brazílie první případ, nyní se virus zika dostal podle Světové zdravotnické organizace do 23 zemí nebo teritorií. Na dotazy diváků odpovídal Roman Prymula na stránkách Hyde Parku.

 „Nemyslím si, že v tuto chvíli by to mělo mít nějaký dramatický dopad pro Českou republiku. Je třeba si uvědomit, že v zemích mimo tropické pásmo nemáme jakékoli riziko, které by pramenilo z konkrétního regionu. Jediné riziko představují importované nákazy, to znamená někdo, kdo přijede z lokalit, kde se mohl nakazit,“ řekl v Hyde Parku Prymula

Tady je třeba říci, že pro dospělou populaci s výjimkou případného syndromu GBS (neurologická komplikace) velké riziko není. Dá se předpokládat, že dojde pouze k chřipkovému onemocnění poměrně krátkého průběhu.
Roman Prymula
na otázku, jaké zdravotní následky může onemocnění virem zika způsobit podle ověřených dat

Podle Prymuly ještě není zcela potvrzena příčinná souvislost mezi narozením dětí s mikrocefalií a nákazou virem zika. Od října 2015 do ledna 2016 bylo v Brazílii odhaleno zhruba 4 tisíce případů dětí s mikrocefalií, do té doby to bylo pouze 150 případů ročně. „Je třeba zmapovat skutečně kauzální vztah, to znamená zjistit, jestli tam nemůže působit ještě nějaký jiný faktor,“ zdůraznil epidemiolog.

Není jasné, u kolika těhotných žen se nákaza projeví mikrocefalií dítěte

Příčin může být podle něj několik. Buďto enormně vzrostl počet komárů, kteří virus přenášejí, nebo samotný virus zmutoval a je nyní schopen působit mikrocefalii u novorozenců. Prymula připomíná, že v době akutního onemocnění a krátce po něm, je doba přežívání viru v těle poměrně krátká. Pohybuje se v řádu sedm až dvacet dnů.

Riziko u těhotných žen, že dítě bude trpět mikrocefalií, ještě nebylo podle Prymuly kvantifikováno. Zatím se ví, že z počtu infikovaných pouze 20 procent má klinicky zřejmé onemocnění. „U kolika žen, které onemocněly, se vyvine vlastní mikrocefalie u plodu, zatím není jasné,“ uvedl host Hyde Parku v odpovědi na dotaz diváků.

Epidemiolog: Skutečný rozsah viru zika jen odhadujeme

Případy jsou hlášeny i z Evropy, jde ale jen o jednotky pacientů, kteří se vždy vrátili ze zahraničí, nejčastěji z Jižní Ameriky. „Evropu čeká zkouška v teplejším období od jara do podzimu,“ varoval epidemiolog. Jeden z typů komárů, kteří nemoc přenáší, totiž žije i na jihu evropského kontinentu. „Pokud někdo doveze nákazu na jih Evropy, mohl by se virus šířit i po Evropě,“ upozornil Maďar.

Epidemiolog: Skutečný rozsah viru zika jen odhadujeme (zdroj: ČT24)

Nyní se virus šíří hlavně jižní Amerikou, na jižní polokouli totiž probíhá období dešťů a komáři, kteří nemoc přenáší, tak mají ideální podmínky a rychle se množí. Přestože je virus známý už od padesátých let, současné rozšíření je v minulosti nevídané. „Virus musel pravděpodobně zmutovat,“ vysvětlil Maďar.

Šíření viru zika po světě
Zdroj: Reuters

Přesto pro Čechy, cestující do postiženého regionu, příliš nebezpečný není, samozřejmě nejedná-li se o těhotné ženy. Jak upozornil český ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), pokud žena otěhotní více než měsíc po návratu z rizikové oblasti, nemusí se obávat komplikací. „Virus se nachází v krvi sedm dní po prvních příznacích nemoci, nebo dvanáct dní od posledního bodnutí komára,“ doplnil epidemiolog.

Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. Příznaky infekce jsou obvykle spíše mírné – může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní. Může ale dojít i ke komplikacím, mezi něž patří poruchy nervového systému vedoucí až k paralýze. 

  • Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. WHO navíc varuje, že se virus možná přenáší i pohlavním stykem. „Zika byl zjištěn v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při sexu. Je ale potřeba ještě více důkazů, aby se potvrdilo, že sexuální styk je také způsob přenášení ziky,“ uvedla organizace v prohlášení.
  • Jeho příznaky jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní.
  • Virus ale způsobuje rovněž to, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.
  • Nemoc se rychle šíří od května 2015. Dosud nejvíce případů viru, přes jeden milion, ohlásila Brazílie. WHO oznámila, že by se virus mohl z Latinské Ameriky rozšířit do Afriky a do Asie. Kvůli viru platí celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole.